wydaje mi się, że liczy się ta ostatnio zapłacona, u mnie 26k vs 10,5kAndrew pisze:Ja w tym roku wieczystego placilem 281zl za mieszkanie i 431zl za miejsce postojowe:
712 x 20 = 14 240 zl
Po 60% rabacie: 5700 zl
Wczesniej mialem ok 300zl (lacznie za mieszkanie i miejsce) czyli byloby 2400 zl po rabacie.
Jest tutaj jeszcze jeden haczyk - z tego co pamietam, faktyczna oplate mam jeszcze wyzsza, ale jezeli podwyzka przekracza (chyba) dwukrotnosc dotychczasowej oplaty, to jest w pierwszym i drugim roku po podwyzce rabat. I teraz pytanie, ktora kwote powinnismy brac pod uwage?
Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?
Re: Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Re: Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?
Wydaje mi się, że tak.moskwicz pisze:A garaż też spłacamy tylko 20 lat?
http://forsal.pl/artykuly/1180727,przek ... pytan.html
+Andrew pisze:Jest tutaj jeszcze jeden haczyk - z tego co pamietam, faktyczna oplate mam jeszcze wyzsza, ale jezeli podwyzka przekracza (chyba) dwukrotnosc dotychczasowej oplaty, to jest w pierwszym i drugim roku po podwyzce rabat. I teraz pytanie, ktora kwote powinnismy brac pod uwage?
Na pewno nie ostatnio zapłacona.moon pisze:wydaje mi się, że liczy się ta ostatnio zapłacona, u mnie 26k vs 10,5k
"Wysokość nowej opłaty będzie równa stawce dotychczasowej opłaty rocznej za użytkowanie wieczyste, jaka obowiązywałaby w dniu przekształcenia." (https://www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec ... 04725.html)
Dzień przekształcenia = 1 stycznia 2019. Na logikę powinna to być więc stawka z 2019 (ta "rozłożona na raty"), ale wszyscy chyba wiemy, że w ustawie nie chodzi o zrobienie nam dobrze, ale o wydojenie jak największej kasy na obsypywanie Suwerena przed wyborami, więc radzę nastawiać się mentalnie na interpretację, że będziemy płacić wg stawki docelowej, czyli tej z 2020.
rozumiem, że od podwyżki wieczystego od miejsca garażowego się odwołaliśmy - płacimy zatem stawki "stare" dopóki nie ma rozstrzygnięcia... czy Verdis I już ma odpowiedź na odwołanie, że płacicie po nowemu?rav pisze:Zweryfikowałem. Od 2018 roku moja opłata za garaż wzrosła do 235,70zł, reszta to opłata za mieszkanie, więc tak - łącznie z miejscem garażowym za użytkowanie wieczyste płacę około 450 zł.
Ja jestem właścicielem lokalu w budynku E czyli tj. Verdis II(?) Żadnego odwołania nie pisałem i płacę stawki wskazane w dokumencie od Zarządu Mienia Skarbu Państwa.
Rozumiem, że to od nowego roku będzie można dopiero?
-
- Potwierdzony mieszkaniec
powracając do tematu podwyżki użytkowania wieczystego garażu - otrzymałam od Skarbu Państwa pismo z prośbą abym zrezygnowała z odwołania się od tej podwyżki. Czy ktoś kto się odwoływał otrzymał również pismo? I co zrobił albo zrobimy 

Nieźle
A co dają w zamian, skoro proszą?
P.S. Czy ktoś na ten rok dostał wymiar podatku? Do tej pory nic nie dostałem...

P.S. Czy ktoś na ten rok dostał wymiar podatku? Do tej pory nic nie dostałem...
do nas przyszło pismo, że UM nie widzi zasadności odwołania, a tym samym ugody, w takim razie zostaje czekać chyba na decyzję KO
Drodzy Sąsiedzi, czy ktoś z Was otrzymał już pismo z wymiarem podatku od nieruchomości za 2019 rok?
Uchwała Rady Miasta Stołecznego nr LXXIV/2104/2018 z 27.09.2018 r. określa nowe (wyższe) stawki, więc chyba każdy powinien dostać decyzję z nową wysokością podatku.
Uchwała Rady Miasta Stołecznego nr LXXIV/2104/2018 z 27.09.2018 r. określa nowe (wyższe) stawki, więc chyba każdy powinien dostać decyzję z nową wysokością podatku.