Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?

Sprawy dotyczące mieszkańców obu Wspólnot
moskwicz

Re: Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?

Post autor: moskwicz »

Kris pisze:A czego się spodziewacie w kraju, który odbudowuje socjalizm? Przecież musi być na 500+, 300+, dziwka+... byle menelstwo i nieudacznicy życiowi głosowali.

Przepraszam, ale ta poprawność polityczna jest dla mnie nie do zaakceptowania. Również usłyszę, że poziom tego posta jest żenujący itd., ale biorę to na siebie i proponuję tym, których to razi, zignorować mój post.
Trzeba też uczciwie przyznać, że dopiero teraz te stawki są porównywalne z okolicznymi.
W związku z tym, to nie były drakońskie podwyżki, a drakońska bonifikata przed wyrównaniem.
Andrew
Potwierdzony mieszkaniec

Re: Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?

Post autor: Andrew »

Moze i tak, ale skutek tego jest taki, ze zamiast ok 2500zl, zaplace 6500zl (w przypadku zaplaty z gory) i to mnie boli (licze z glowy, wiec ta roznica moze byc nawet wieksza).
Kris
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Post autor: Kris »

No dokładnie. Też zapłacę pewnie za wszystko z góry, ale tak czy inaczej... to boli...

Andrew, liczysz z garażem czy bez?
Andrew
Potwierdzony mieszkaniec

Z jednym miejscem postojowym - niestety ono odgrywa wiodącą rorolę w tej cenie :/
rav
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: rav »

Andrew, to chyba nie wygląda AŻ tak źle. W moim przypadku z miejscem postojowym płacę: ~ 450
450 * 20 = 9000
60% bonifikaty przy opłaceniu całości w pierwszym roku daje: 3600
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

rav pisze:W moim przypadku z miejscem postojowym płacę: ~ 450
Na pewno? Wygląda jak połowa opłaty.
Andrew
Potwierdzony mieszkaniec

Ja w tym roku wieczystego placilem 281zl za mieszkanie i 431zl za miejsce postojowe:
712 x 20 = 14 240 zl
Po 60% rabacie: 5700 zl
Wczesniej mialem ok 300zl (lacznie za mieszkanie i miejsce) czyli byloby 2400 zl po rabacie.

Jest tutaj jeszcze jeden haczyk - z tego co pamietam, faktyczna oplate mam jeszcze wyzsza, ale jezeli podwyzka przekracza (chyba) dwukrotnosc dotychczasowej oplaty, to jest w pierwszym i drugim roku po podwyzce rabat. I teraz pytanie, ktora kwote powinnismy brac pod uwage?
moskwicz

Post autor: moskwicz »

A garaż też spłacamy tylko 20 lat?
Andrew
Potwierdzony mieszkaniec

Dobre pytanie.
rav
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: rav »

osverdis.pl pisze:Na pewno? Wygląda jak połowa opłaty.
Zweryfikowałem. Od 2018 roku moja opłata za garaż wzrosła do 235,70zł, reszta to opłata za mieszkanie, więc tak - łącznie z miejscem garażowym za użytkowanie wieczyste płacę około 450 zł.
ODPOWIEDZ