Postęp prac - I etap

Dział dla osób, które kupiły mieszkania w blokach 53-53D.
and
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53B

Re: Postęp prac

Post autor: and »

Blok A
i dodam, że dotychczas był podawany koniec września - początek października
se7en
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: se7en »

Czy budynek A to nie jest ten gdzie prace są najbardziej do przodu?
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

se7en pisze:Czy budynek A to nie jest ten gdzie prace są najbardziej do przodu?
Nie, dokładnie odwrotnie - ten budynek, podobno, jest najbardziej "do tyłu".
and
Potwierdzony mieszkaniec

Świetnie akurat jak mi się śpieszy to mam mieszkanie w najgorszym budynku. Ciekawi mnie jakie terminy podają w innych budynkach?
se7en
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: se7en »

Ja sądziłem, że B skoro tam ciągle jeszcze stoją rusztowania od strony ulicy.
rdx123
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: rdx123 »

Witam,
ja pisałem wcześniej o 1.12.2012 r.

Obecne zamarcie prac -
1. Są wakacje - wszystko śpi, leży, wyjeżdża (puste ulice, Bruksela nie pracuje, itd.). Zatem załóżmy, że do zamontowania videodomofonu potrzeba dwóch par rąk (jeden trzyma, drugi przykręca) i jeden z nich wyjechał na bliżej nieznane wyspy. Stwierdzenie i fakt - jeden nie przykręci, choćby nie wiem jak się starał.
1.1. Sprawa pozostawionego (porzuconego) rusztowania - zakładam, że chłopaki (tj. podwykonawcy - podwykonawcy - wykonawcy - inwestora głównego - Mostostal) kupili na Gruponie wycieczkę w Triada na bajeczną wyspę Scaffolding - a już wszyscy wiemy jak to się skończyło. Zresztą oni chyba cały czas jeździli na wakacje.
2. Tak na poważnie. Na budowie kręci się mniej osób - bo- widać, że wszystkie mieszkania mają tynki, 80% posadzek i 80% pomalowanych - a nawet lepiej. Stwierdzenie i fakt - zostały, im takie rzeczy jak gresy, lampy, balkony, patio, videodomofony, drzwi
3.Kolejny problem to drzewa - z drzewami ciężko wygrać (drzewa to historia, tradycja, tlen, zieleń, osłona przed słońcem, deszczem), to są bardzo poważne rzeczy, nawet kwestia prokuratora (tytułem przykładu nielegalnie wycięcie drzewa, np. lipy 20 letniej około 18 000 zł.) Stwierdzenie i fakt - Ronson ma problem z drzewo - krzewami, ciężko policzyć ile mają m3. Ale to było oczywiste. Ale z tymi drzewami fakt dla nas najgorszy- tj. opóźnienia kolejnych etapów, 2 i 3 i w rezultacie 4, a nawet 5. I w konsekwencji placu zabaw, widniejącego w Prezentacji Ronsona.
4. Głuchowska w naszą stronę - do skrzyżowania Sowińskiego/Szulborska to ulica Nowo projektowana (nie mylić z Alternatywy 4). Więc może stąd problemy ze zrobieniem prowizorki wjazdu do garażu.
5. Nie ma co patrzeć, który budynek szybciej, wolniej - budowa jest JEDNA (I etap). I dopóki nie skończą all - nic nie oddadzą.
6. Mostostal to poważna firma z tradycjami - pamiętam jak w 68 r. budowali mieszkania (bloki) moich rodziców, oddali w połowie 71 r. (które nadal szczęśliwe stoją). To nie jest Hochtief, który kończy 2 mc wcześniej Sakurę. Tu trzeba czasu, na marginesie - im dłużej osiedle osiada tym lepiej dla naszych płytek w łazience.

Podsumowanie: Grudzień na Woli jest piękny. Dużo śniegu, więc dużo bałwanów, ledwo odśnieżone drogi - żeby dowieść płytki do łazienki. Ale w tym wszystkim jedno mnie pociesza - że moim sąsiadem, będzie Leszek Czarnecki (LC Corp). Jeśli on kupił ziemie i postawi sobie mieszkanie - tzn. że okolica jest cool i warto czekać 8-)
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

rdx123 pisze: Nie ma co patrzeć, który budynek szybciej, wolniej - budowa jest JEDNA (I etap). I dopóki nie skończą all - nic nie oddadzą.
Na czym opierasz to przekonanie? Ja otrzymałem od developera inne informacje.
rdx123
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: rdx123 »

Rzeczywiście kłania się Prawo budowlane. Z art. 55-57 ustawa Prawo budowlane z dnia 7 lipca 1994 r. (tekst jednolity Dz.U. z 2010 Nr 243, poz. 1623 ze zm.) można wnioskować, że można oddać jeden obiekt budowlany (bo takim pojęciem się posługuje"obiekt budowlany"). Nawet więcej - można oddać część budynku (jeżeli tę część można samodzielnie użytkować), czyli np. oddać 1 klatkę, oddać all klatki ale bez garażu (polecam Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2010-04-27, II OSK 660/09). Ale w tej sytuacji trzeba odpowiednio zabezpieczyć teren budowy. Oczywiście z zamknięciem budowy oraz użytkowaniem wiążą się odpowiednie obowiązki administracyjne, np. wezwać Straż Pożarną. Czyli teoretycznie tych oddań szeroko rozumianych może być kilka. Kilka decyzji, kilka kompletów dokumentów z art. 57 Prawa budowlanego itd. Pytanie - czy Ronson zrobi coś takiego, jeżeli różnice w budowie - pomiędzy budynkami - wynoszą około 2-3 tygodni?
Tomasz

Post autor: Tomasz »

Witam.
Byłem dziś na budowie i Rozmawiałem i z Inzynierem z Mostostalu jaki z Panią z Ronsona.
Pan z Mostostalu pwiedział, że koniec prac budowlanych planowany jest na przełom wrzesnia i października.
Pierwsze odbiory mieszkań są przewidziane na koniec Października, a to oznacza realnie że mieszkania będą przekazywane w listopadzie
Potwierdził, ze największe zaangarzowanie jest w bloku C a najmniejsze w budynku A.
I rzeczywiscie będąc w srodku inwestycji jak i w budynku B, gdzie mam mieszkanie, maja jeszcze maaaaaaaasę roboty. Mieskzania juz sa otynkowane i wymagają tylko pomalowania. Na klatce jeszcze żywa budowa. Dopiero niesmiało zaczynają układać płytki. Teren patio i zewnętrzy - leży.

Co do odbiorów to należy rozróżnic dwie rzeczy. Czym innym jest zgłoszenie inwestycji jako całosci do służb miejskich aby uzuskac pozwolenie na użytkowanie a czym innym jest przekazywanie mieszkań. Ronson planuje przekazywac mieszkania jeszcze długo przed formalnym pozwoleniem na użytkowanie.
Chodzi im o to abyśmy jak najszybciej sami płącili podatki za grunt lokale i wszelkie opłaty. To po pirerwsze. Po drugie chcą rozłożyc odbiory miezkań na jak najdłuży okres aby nie było "piku" w podpisywaniu aktów notarialnych i usuówaniu ewentualnych usterek.

Mam informację, że Mostostal wygrał przetarg na budowę drugiego etapu i że w ciągu miesiacach maja zacząć lac betony bo terminy ich godnią.
Od czwartku (02.08) mają robic remont Szulborskiej i człuchowskiej na odcinku w granicach inwestycji. Mają zgodę na zajęcie pasa drogowego na dwa tygodnie i w dwa tygodnie mają to zrobić. Zresztą już zaczeli

Co do Inwestycji LC Corp to potwierdzam ale nie był bym z tego taki szczesliwy. W watku dotyczącym inwestycji w pobliżu opisałem to szerzej i załaczyłem plan z rozmieszczenim bloków LC Corp. Niestety ci ( w tym i ja) którzy maja okna w budynku B na parking i cały blok C będą niemalże mogli witac się z mieszkańcami LCC przez balkony. Odległosc miedzy budynkami bedzie około 15 metrów. Ponieważ bloki maja mieć 8 kondygnacji (parter + siedem pieter) to ci co mają w budynku B i C mieszkania na niższych kondygnacjach będą mogli zapomnieć o słońcu.

Pozdrawiam.
and
Potwierdzony mieszkaniec

Nie wiem z czego wynika spowolnienie, ale podobno Mostostal Warszawa ma problemy finansowe i nie chodzi tu tylko o Polimex Mostostal. Mostostal Warszawa zwalnia 400 osób. Link http://www.pb.pl/2643816,4760,najczesci ... zbe-etatow
ODPOWIEDZ