Proszę bardzo- mam nadzieję, że się przyda owa lista.ewa pisze:Witam,
ja również - bud.G - mam odbiór przewidziany na połowę kwietnia. Nie potrafię jednak doczytać czy techniczny czy ostateczny, ale to się dowiem.
Mam pytanie o pomoc w odbiorze i namiary na jakiegoś fachowca. Podano już kontakt do pana Wyszkowskiego, ale ponoć to nie jest dobry spec. Może ktoś jeszcze potrafi pomóc. Maj40i4 dzięki za listę.
W wątku przewijają się posty o wspólnym wynajęciu fachowca do odbioru w poprzednich etapach budowy. Nie wiem jak to się skończyło, ale może warto o tym pomyśleć?
Czytając jakiś czas temu forum pamiętam również wątki o dogadaniu się przez niektórych mieszkańców z niezależnym od Ronsona notariuszem, gdzie podpisywano akty sprzedaży mieszkań. Ponoć było taniej i jaśniej. Może też warto o tym pomyśleć? Postaram się znaleźć ten wątek
Odbiory mieszkań
Re: Odbiory mieszkań
Szanowni Sąsiedzi,
Jesteśmy po odbiorze mieszkania w Bud. G.
Zauważyliśmy niestety kilkanaście usterek (Odbieraliśmy z firmą, która rzetelnie sprawdziła każdy kąt). Poniżej szczegóły. Mam nadzieję że przyda Wam to się przy odbiorze.
Rozmawiałem w biurze odbiorów i naprawa powinna potrwać około 2 tygodni. Podobno najgorzej jest z szybami, jednak można się dogadać, żeby firma wykończeniowa weszła w trakcie odczekiwania na szyby.
Prądu niestety w mieszkaniu nie było, więc nie sprawdzałem instalacji elektrycznej.
Poniższą listę uzupełnię jak będę w domu. Teraz wymieniam to co pamiętam.
1) Wyszczerbienia w parapetach wewnętrznych
2) Uszkodzony (obity) parapet zewnętrzny
3) Porysowane i wytarte ramy okna
4) Porysowane okno (drobna rysa na szybie)
5) Pęknięcia na ścianach w korytarzu
6) Pęknięta podłoga w środku pokoju
7) Bardzo ubrudzone drzwi wejściowe
8) Nierówność ściany pod skrzynką teletechniczną (odbiegająca od normy)
9) Wgniecenie na klamce
10) Przy drzwiach wejściowych drewniane panele zniszczone
11)
12)
Mam nadzieję, że Wam się to przyda!
Jesteśmy po odbiorze mieszkania w Bud. G.
Zauważyliśmy niestety kilkanaście usterek (Odbieraliśmy z firmą, która rzetelnie sprawdziła każdy kąt). Poniżej szczegóły. Mam nadzieję że przyda Wam to się przy odbiorze.
Rozmawiałem w biurze odbiorów i naprawa powinna potrwać około 2 tygodni. Podobno najgorzej jest z szybami, jednak można się dogadać, żeby firma wykończeniowa weszła w trakcie odczekiwania na szyby.
Prądu niestety w mieszkaniu nie było, więc nie sprawdzałem instalacji elektrycznej.
Poniższą listę uzupełnię jak będę w domu. Teraz wymieniam to co pamiętam.
1) Wyszczerbienia w parapetach wewnętrznych
2) Uszkodzony (obity) parapet zewnętrzny
3) Porysowane i wytarte ramy okna
4) Porysowane okno (drobna rysa na szybie)
5) Pęknięcia na ścianach w korytarzu
6) Pęknięta podłoga w środku pokoju
7) Bardzo ubrudzone drzwi wejściowe
8) Nierówność ściany pod skrzynką teletechniczną (odbiegająca od normy)
9) Wgniecenie na klamce
10) Przy drzwiach wejściowych drewniane panele zniszczone
11)
12)
Mam nadzieję, że Wam się to przyda!

Prąd powinni podłączyć na odbiorze. W budynku C (na projekcie E) był magik od Ronsona/wykonawcy, który podłączył na chwilę mieszkanie bezpośrednio do zasilania ze skrzynki na klatce schodowej. Warto sprawdzić wszystkie gniazdka i kable do oświetlenia, bo po odbiorze kluczy jak coś nie działa to będziecie zdani na łaskę dewelopera.
Pytałem na temat podłączenia prądu. Otrzymałem informację, że liczniki są zaplombowane i nie ma możliwości sprawdzenia. W protokole odbioru technicznego wpisana została informacja, że brak możliwości sprawdzenia.
A czy ktoś z Was odbierał komórkę lokatorską? Skoro nie ma prądu to w komórce nie będzie światła bo nie ma tam okien...
Zapewne nie idzie też sprawdzić działania wentylatorów, podłączeń RTV itd?

-
- Potwierdzony mieszkaniec
Sprawdźcie, czy w ogóle macie jakiekolwiek podłączenia RTV, czy tylko puste rury w ścianie, jak to było w I etapie (więcej tutaj).
Liczniki tak, ale oni u Nas na odbiorze budynku D, ciągnęli zewnętrzny kabel, który wpinali do puszki w mieszkaniu i na czas odbioru, był prąd... nie wyobrażam sobie inaczej...Topiu pisze:Pytałem na temat podłączenia prądu. Otrzymałem informację, że liczniki są zaplombowane i nie ma możliwości sprawdzenia. W protokole odbioru technicznego wpisana została informacja, że brak możliwości sprawdzenia.
Hej,
Dzisiaj odebralismy mieszkanie. Wady - peknieta sciana w jednym pokoju i ryska na jednej szybie. Parapety, instalacja elektryczna, piony/poziomy, kontakty, wentylacja - wszystko w porzadku. Sprawdzcie tez uszczelki przy drzwiach, czy nie odstaja.
Nie wiem jakie macie rozklady mieszkan, ale u mnie otwierajac drzwi domofon omija sie doslownie na milimetry. Totalnie beznadziejne rozwiazanie. Pani z ktora mialem odbior zadeklarowala sie (i zapisala w protokole), ze sprawdzi czy mozna cos z tym zrobic - zeby go przesunac. Ale z tego co mowil przedstawiciel wykonwacy to pewnie bedzie trzeba pokombinowac na wlasna reke
Generalnie Pan, ktory pomagal nam w odbiorze powiedział, ze bardzo fajnie wykonane mieszkanie.
Z tego co zauwazylismy to kontaktow jest naprawde sporo i sa madrze rozmieszczone.
Pozdrawiam i zycze udanych odbiorow
Dzisiaj odebralismy mieszkanie. Wady - peknieta sciana w jednym pokoju i ryska na jednej szybie. Parapety, instalacja elektryczna, piony/poziomy, kontakty, wentylacja - wszystko w porzadku. Sprawdzcie tez uszczelki przy drzwiach, czy nie odstaja.
Nie wiem jakie macie rozklady mieszkan, ale u mnie otwierajac drzwi domofon omija sie doslownie na milimetry. Totalnie beznadziejne rozwiazanie. Pani z ktora mialem odbior zadeklarowala sie (i zapisala w protokole), ze sprawdzi czy mozna cos z tym zrobic - zeby go przesunac. Ale z tego co mowil przedstawiciel wykonwacy to pewnie bedzie trzeba pokombinowac na wlasna reke

Generalnie Pan, ktory pomagal nam w odbiorze powiedział, ze bardzo fajnie wykonane mieszkanie.
Z tego co zauwazylismy to kontaktow jest naprawde sporo i sa madrze rozmieszczone.
Pozdrawiam i zycze udanych odbiorow

Hej,
Ja już też jestem po odbiorze.
Znalezione usterki to:
- parapet zewnętrzny- lekkie wgięcia, zarysowania
- parapet wewnętrzny- ukruszony róg jednego parapetu
- pęknięcia między ścianą a sufitem w jednym pokoju
- efekt skórki pomarańczy w niektórych miejscach na suficie
- upalona uszczelka przy oknach balkonowych
- w niektórych miejscach były zabrudzone elementy klejami
- wyszczerbiony jeden bok grzejnika
- brak głowic termostatycznych ale to chyba we wszystkich mieszkaniach będą dopiero montowane
- brak progu przy wejściu (drzwi wejściowe) ale to też będzie montowane
a tak to ogólnie ok, instalacja elektryczna sprawadzana wraz z eletrykiem budowy, prąd podłączono nam z korytarza. Ogólnie miło, sympatycznie i wesoło:) Tak naprawdę większość to pierdołki ale przy odbiorze warto żeby wszystko było wpisane w protokole.
I jeszcze taka mała uwaga- czy ktoś z Was miał problem w oknach uchylono-rozwieralnych, że przy otwartym oknie jest wrażenie, że górne mocowanie skrzydła okna nie jest stabilne i przy ruszaniu otwartym oknem wydaje się że górne zawiasy słabo trzymają (jakby miały luzy). Nie wiem czy to wada czy nie ale u nas zwróciliśmy na to uwagę. Mają to zweryfikować. Zastanawia mnie stabilność okna w pozycji uchylonej - dość mocno się rusza jak jest w tej pozycji. Zauważyliśmy to w każdym oknie. Czy u Was też zauważyliście coś takiego?
Ja już też jestem po odbiorze.
Znalezione usterki to:
- parapet zewnętrzny- lekkie wgięcia, zarysowania
- parapet wewnętrzny- ukruszony róg jednego parapetu
- pęknięcia między ścianą a sufitem w jednym pokoju
- efekt skórki pomarańczy w niektórych miejscach na suficie
- upalona uszczelka przy oknach balkonowych
- w niektórych miejscach były zabrudzone elementy klejami
- wyszczerbiony jeden bok grzejnika
- brak głowic termostatycznych ale to chyba we wszystkich mieszkaniach będą dopiero montowane
- brak progu przy wejściu (drzwi wejściowe) ale to też będzie montowane
a tak to ogólnie ok, instalacja elektryczna sprawadzana wraz z eletrykiem budowy, prąd podłączono nam z korytarza. Ogólnie miło, sympatycznie i wesoło:) Tak naprawdę większość to pierdołki ale przy odbiorze warto żeby wszystko było wpisane w protokole.
I jeszcze taka mała uwaga- czy ktoś z Was miał problem w oknach uchylono-rozwieralnych, że przy otwartym oknie jest wrażenie, że górne mocowanie skrzydła okna nie jest stabilne i przy ruszaniu otwartym oknem wydaje się że górne zawiasy słabo trzymają (jakby miały luzy). Nie wiem czy to wada czy nie ale u nas zwróciliśmy na to uwagę. Mają to zweryfikować. Zastanawia mnie stabilność okna w pozycji uchylonej - dość mocno się rusza jak jest w tej pozycji. Zauważyliśmy to w każdym oknie. Czy u Was też zauważyliście coś takiego?
hej
też jestem dziś po odbiorze mieszkania (bud F).
Jedyne usterki to poprawki malarskie (w kilku miejscach za grubo położona farba, w zw z czym odchodzi farba, powstają tzw. purchle; nota bene w standardzie mieszkania było malowanie 1 raz, inspektor z którym odbierałam mieszkanie uznał ze musiało być malowane z 4 razy) oraz rysa na ścianie.
Kąty utrzymane, ściany, podłogi itp proste - pan inspektor sprawdzał bardzo dokładnie, w salonie między ścianami równoległymi różnica była 2 mm, co uznał za różnicę niewykrywalną przez osoby kładące gres itp.
Prąd był w każdym gniazdku - sprawdzany z panem, który podłączył czasowo prąd budowlany.
Okna, parapety ok.
Tynk, grubość szlichty ok.
Pan inspektor był pod wrażeniem grubości i jakości szyb (mówił ze mozna je uznać za antywłamaniowe) oraz aluminiowych elementów loggi (antykorozyjne, "Ronson nie oszczędzał":))
Byliśmy też mile zaskoczeni że w każdym pokoju w odpowiednich gniazdkach są kable telewizyjne, mimo ze wg standardu mieszkania miały być tylko w salonie.
Ogólnie byłam nastawiona na gorszy scenariusz odbioru, okazało się że wykonawca zrobił dobrze i nie ma się za bardzo do czego przyczepić.
Panowie z którymi odbierałam mieszkanie (wykonawca, ronson) bardzo pomocni, odpowiadali na wiele praktycznych pytań.
MIeszkanie zmniejszyło się o 0.02 m2.
Komórka lokatorska - ok, było światło, dobrze wykonane drzwi.
Z oknami nie napotkaliśmy na żadne problemy, pan wyregulował jedynie ryglowanie 1 skrzydła drzwi balkonowych w salonie (usterka wpisana w protokół została wykreślona).
pan z którym odbierałam mieszkanie, praktyk, inspektor budowlany, starszy człowiek, bardzo pomocny, polecam (bardzo długo zajęlo mi szukanie osoby z polecenia, wszyscy znajomi nie polecali osób z którymi odbierali mieszkanie). bardzo zaangażowany, biegał i cały czas coś sprawdzał, zapisywał pomiary na podłodze, ewentualne usterki jak rysa czy purchle na ścianie zaznaczał ołówkiem, nie mogłam za nim nadążył; pan zna się na rzeczy, wszystkie zauważone rzeczy spisywał do własnego protokołu który mi przekazał; taki dokładny że czasem panowie ze strony dewelopera mieli go dość;)
Polecam go: 603 437 928
powodzenia przy odbiorach i oby nam się wszystkim dobrze mieszkało!
też jestem dziś po odbiorze mieszkania (bud F).
Jedyne usterki to poprawki malarskie (w kilku miejscach za grubo położona farba, w zw z czym odchodzi farba, powstają tzw. purchle; nota bene w standardzie mieszkania było malowanie 1 raz, inspektor z którym odbierałam mieszkanie uznał ze musiało być malowane z 4 razy) oraz rysa na ścianie.
Kąty utrzymane, ściany, podłogi itp proste - pan inspektor sprawdzał bardzo dokładnie, w salonie między ścianami równoległymi różnica była 2 mm, co uznał za różnicę niewykrywalną przez osoby kładące gres itp.
Prąd był w każdym gniazdku - sprawdzany z panem, który podłączył czasowo prąd budowlany.
Okna, parapety ok.
Tynk, grubość szlichty ok.
Pan inspektor był pod wrażeniem grubości i jakości szyb (mówił ze mozna je uznać za antywłamaniowe) oraz aluminiowych elementów loggi (antykorozyjne, "Ronson nie oszczędzał":))
Byliśmy też mile zaskoczeni że w każdym pokoju w odpowiednich gniazdkach są kable telewizyjne, mimo ze wg standardu mieszkania miały być tylko w salonie.
Ogólnie byłam nastawiona na gorszy scenariusz odbioru, okazało się że wykonawca zrobił dobrze i nie ma się za bardzo do czego przyczepić.
Panowie z którymi odbierałam mieszkanie (wykonawca, ronson) bardzo pomocni, odpowiadali na wiele praktycznych pytań.
MIeszkanie zmniejszyło się o 0.02 m2.
Komórka lokatorska - ok, było światło, dobrze wykonane drzwi.
Z oknami nie napotkaliśmy na żadne problemy, pan wyregulował jedynie ryglowanie 1 skrzydła drzwi balkonowych w salonie (usterka wpisana w protokół została wykreślona).
pan z którym odbierałam mieszkanie, praktyk, inspektor budowlany, starszy człowiek, bardzo pomocny, polecam (bardzo długo zajęlo mi szukanie osoby z polecenia, wszyscy znajomi nie polecali osób z którymi odbierali mieszkanie). bardzo zaangażowany, biegał i cały czas coś sprawdzał, zapisywał pomiary na podłodze, ewentualne usterki jak rysa czy purchle na ścianie zaznaczał ołówkiem, nie mogłam za nim nadążył; pan zna się na rzeczy, wszystkie zauważone rzeczy spisywał do własnego protokołu który mi przekazał; taki dokładny że czasem panowie ze strony dewelopera mieli go dość;)
Polecam go: 603 437 928
powodzenia przy odbiorach i oby nam się wszystkim dobrze mieszkało!