Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic

Sprawy dotyczące mieszkańców obu Wspólnot
Justa
Potwierdzony mieszkaniec

Re: Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic

Post autor: Justa »

A ja zastanawiam się czy byłaby możliwość ustalenia godzin dostaw? To by rozwiązało problemy z zastawianiem ulicy tylko czy my jako Wspólnota mamy coś do powiedzenia? Orientujecie się w temacie?
Pozdrawiam

Justa
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

Wg mnie nierealne.
and
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53B

Post autor: and »

Wyjazd z garażu od człuchowskiej to tragedia. Mimo, że zatrzymuje się w celu sprawdzenia przejezdności to i tak nic nie daje. Nie ma w przepisach wymaganej odległości w jakiej można parkować od wjazdu?
moon
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: moon »

Pewnie trzeba wprowadzic plan organizacji ruchu, najlepiej sprawdzilyby sie zakazy zatrzymywania sie i postoju oraz wizyty SM, ale nie wiem jak odbywa sie caly proces. Tak czy siak chyba zaopatrze sie w karne k... bo to stosunkowo tania metoda walki z bezmozgowcami. Tylko gdzie zakupic takie trudnozrywalne?
marcinn06
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: marcinn06 »

Zasadniczo to należy zwrócić uwagę na inną sprawę. Ulica Człuchowska jest ulicą dwukierunkową. To oznacza, iż powinny chyba na niej być dwa drożne pasy ruchu w obydwie strony. W przypadku zaparkowania jakiegokolwiek auta wzdłuż chodnika jej drożność ogranicza się do ulicy jednokierunkowej. W związku z powyższym pytam się czemu w tym wypadku Straż Miejska nie interweniuje??!! Przecież aktualnie ta ulica jestzagrożeniem dla życia i zdrowia każdej osoby z niej korzystającej. Postawienie donic na chodniku przy człuchowskiej i tak nic nie da. Przecież ludzie parkują wzdłuż tego chodnika na ulicy, a na ulicy donic nikt już nie postawi.... Tam jedynym rozwiązaniem byłby znak zakaz parkowania pod rygorem odcholowania oraz uregulowanie sposobu parkowania we wnękach przygotowanych przez Ronsona. Czy administrator w imieniu wspólnoty nie może wystosować oficjalnego pisma do odpowiedniej instytucji administrującej tą uliczką? Czy musimu czekać aż komuś stanie się krzywda żeby w końcu zostało coś zrobione? Rozumiem osoby nie posiadające miejsc parkingowych w garażu podziemnym, ale sorry nie chce czekać aż ktoś mnie zabije. Przykładowo niestety w zeszłym roku miałem dzięki takiemu zastawianiu człuchowskiej ślizg na motorze, gdyż ktoś wyjeżdżał z bramy pożarowej naszego osiedla i widoczność zasłonił mu bus zaparkowany przy samym skrzyżowaniu. Nie wiem też czemu auta stojące zbyt blisko skrzyżowania nie są odcholowywane. Przecież takie rzeczy są regulowane przez Kodeks drogowy.
kiwdul
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53C

Post autor: kiwdul »

Za parę miesięcy zaczną tam również parkować ludzie z pierwszego etapu inwestycji LC a w przyszłym roku (co wcale nie jest tak odległe biorac pod uwage ile czasu się coś załatwia w urzędach) dojdą dwa nowe budynki Verdis...
Ja jestem przekonany, że jedynym skutecznym sposobem na wymuszenie zakazu parkowania jest fizyczne uniemożliwienie zaparkowania - donice, betonowe progi, słupki itp. Żaden znak nie spowoduje, że ktoś nie zaparkuje w bramie wjazdowej (patrz kolega "Hochland" od Sowińskiego)
marcinn06
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: marcinn06 »

Tam, tylko na jezdni donicy nie postawisz :)
moon
Potwierdzony mieszkaniec

Moze napiszmy kazdy osobno do administracji? Moze Pan patryk ma jakies doswiadczenie w temacie i podpowie co zrobic
kiwdul
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53C

Post autor: kiwdul »

marcinn06 pisze:Tam, tylko na jezdni donicy nie postawisz :)
lepsza donica na jezdni, przez którą wszystko widać niż samochód dostawczy... skoro SM/policja nie reaguje na źle zaparkowane samochody to myślicie, że będą chcieli wlepić mandat donicy? ;-)
moon
Potwierdzony mieszkaniec

Ja jednak pozostane przy karnych k...macie jakies namiary? Najlepiej na takie na papierze, ktory zostaje po oderwaniu naklejki i trzeba zmywac go woda. Ewentualnie na te, ktore urywaja sie po kawaleczku
ODPOWIEDZ