Odbiory mieszkań
Re: Odbiory mieszkań
ale jak rozumiem nie są to odbiory ostateczne? czy po tych wstępnych odbiorach jest jakiś protokół? jak taki obiór się odbywa?
to jest odbiór wstępny. Każdy klient ma około 2 godziny aby wejść do mieszkania i wskazać usterki, które wpisuje się do protokołu na koniec spotkania. Na spotkaniu jest przedstawiciel dewelopera i wykonawcy. Ja wynająłem pana z ogłoszenia co się podobno zna na odbiorach i w sumie "na oko" przez około 1.5h biegał po mieszkaniu oglądał mierzył liczył itd. W moim przypadku ze strony Mostostalu był bardzo sympatyczny Pan więc współpraca szła gładko. Kilka lat temu jak odbierałem mieszkanie to od wykonawcy był burak, który wszystko miał w dupie.
Panie/Panowie
Co myślicie o tym, aby na końcu do odbioru części wspólnych, nająć również fachowca, który będzie w stanie ocenić i sprawdzić wszystko, czy zostało wykonane zgodnie ze specyfikacją
Co myślicie o tym, aby na końcu do odbioru części wspólnych, nająć również fachowca, który będzie w stanie ocenić i sprawdzić wszystko, czy zostało wykonane zgodnie ze specyfikacją

ciekawy jestem kto formalnie odbiera części wspólne... administracja osiedla? To jest bardzo ważna kwestia bo wszystkie niedoróbki/usterki będą naprawiane z funduszu remontowego czyli z naszych pieniedzy. Proponuje się nie łudzić, że istotna wada po odbiorze zostanie naprawiona przez wykonawcę.
Części wspólne chyba powinna odebrać administracja, ale tak naprawdę odbiera każdy z nas bo jesteśmy ich właścicielem i do protokołu odbioru mieszkania również można dopisać że np. na naszym piętrze brakuje płytki, albo że jest pęknięta, wszystko to co zauważymy. Niestety większość ludzi idzie ślepo do mieszkania i wszystko inne ma w nosie. Można wystosować też pismo do administratora że mieszkańcy chcą uczestniczyć w odbiorze części wspólnych i do tego zabrać inspektora nadzoru budowlanego w skrócie "fachowca"
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Wczoraj miałem telefon od Pani z Ronsona z propozycją umówienia się na przegląd mieszkania w budynku D. Proponowany termin przez Panią to od 12 listopada.
ciekawe jak to idzie mieszkaniami? datami zakupu?
Kamiluus19 w której części bloku masz mieszkanie?
Kamiluus19 w której części bloku masz mieszkanie?
Konkordat, rozmawiałem przed chwilą z panią z Ronsona... termin potwierdziła... a to kiedy, to zależne od zakończenia prac i przygotowania takiego mieszkania... nie wszystkie są na tym samym etapie wykończenia...
Proszę piszcie o usterkach i brakach jakie napotkaliście w waszych lokalach, będzie wiadomo na co zwracać uwagę.
Jak ktoś będzie odbierał mieszkanie w budynku E to zapytajcie proszę o rozmieszczenie kamer na budynku. Warto na to zwrócić uwagę, szczególnie że za płotem będzie budowa i dobrze by było, żeby w oku kamer nie było martwych punktów.