Na Inpost nie narzekam... do paczkomatu. Odbierając kodem SMSowym poświadczam, że to ja. Tak w dużym skrócie.vedder pisze: ↑28 kwie 2021, o 08:58 @Kris no a czym mają wysyłać?jedno i drugie to ten sam właściciel. Dopóki to się nie zmieni to jesteśmy skazani na PP. No chyba, że faktycznie wejdzie realnie w życie (a nie na papierze) ustawa o elektronicznym doręczeniu i pojawią się rozwiązania ją wspierające.
[PORADNIK] Przekształcenie użytkowania wieczystego - opłata jednorazowa z bonifikatą
Re: [PORADNIK] Przekształcenie użytkowania wieczystego - opłata jednorazowa z bonifikatą
Re: [PORADNIK] Przekształcenie użytkowania wieczystego - opłata jednorazowa z bonifikatą
Tak, zawsze dostaję odpowiedź.... listownie. "Przeprowadzono wnikliwą kontrolę, nie stwierdzono naruszeń regulaminu. Listonosz zeznał, że była dwukrotna próba doręczenia przesyłki i obie były nieskuteczne. Dołożymy wszelkich starań, aby poprawić jakoś usług." Mniej więcej w tym stylu są odpowiedzi na reklamacje. Listonosz w systemie odznacza próbę doręczenia i nikt nie potrafi tego zweryfikować, dlatego moim zdaniem ilość reklamacji ma znaczenie.Ghosta pisze: ↑30 kwie 2021, o 19:47 Ja też, odkąd tu mieszkam, nie doświadczyłam wizyty listonosza pukającego do drzwi z poleconym w garści. Zwłaszcza w ostatnim, przesiedzianym w domu, roku. Rozumiem frustrację, ale ciekawią mnie odpowiedzi na te reklamacje - były jakiekolwiek? A jeśli tak - jakieś konstruktywne? Wątpię znając tę instytucję. To państwo w państwie. Dlatego polecam poszukać jakichś rozwiązań konstruktywnych, np. jest opcja "Polecony do skrzynki" https://www.poczta-polska.pl/paczki-i-l ... -skrzynki/#. Nie wiem, jak to działa w praktyce, ale może to jakieś rozwiązanie?
Co do propozycji "Polecony do skrzynki", to problemem może tu być sam fakt obecności listonosza. Jak ma dostarczyć przesyłkę, jeżeli nie potrafi wrzucić Awizo...
potwierdzenie SMS nie jest wystarczającym dowodem wg naszego obecnego prawa, żeby potwierdzić odbiór przesyłki np. z sądu.
Poza tym, nawet jeśli byłoby to kiedyś prawnie wiążące to wyobrażasz sobie, że Sądy płacą prywatnemu przedsiębiorcy?

Niestety nie wyobrażam... to polska rzeczywistość. 2 razy pseudo doręczenie, którego nikt nie widział, nawet świstka, jest okej, ale już 'prywaciarz' ble 

Hej, czy ktoś z 53B coś dostał?
Ja ale tylko mieszkanie. O garażu cisza.
53D, od razu garaż i mieszkanie... kwota ~232PLN za miejsce postojowe i mieszkanie...