Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?
Re: Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?
Ja nie dostałem nic nawet w zeszłym roku:D
Re: Podatek od nieruchomości, opłata za użytkowanie wieczyste gruntu, PCC - gdzie i jak załatwić?
Nie dostałem ani w 2018 ani 2019...
Ostatnia informacja z urzędu jaką otrzymałem pochodzi z 20 lutego 2019 roku:
"w nawiązaniu do Pana korespondencji mailowej, na dzień dzisiejszy nie została wydana decyzja ustalająca wysokość podatku od nieruchomości..."
"w nawiązaniu do Pana korespondencji mailowej, na dzień dzisiejszy nie została wydana decyzja ustalająca wysokość podatku od nieruchomości..."
Dziękuję za odpowiedzi
Do mnie regularnie co roku przychodziła informacja o podatku - zazwyczaj pod koniec lutego. Widocznie nie "wyrabiają się" z robotą w urzędzie. W lutym 2017 r. składałam korektę IN-15 w zawiązku z nowymi zasadami obliczania powierzchni podlegającej opodatkowaniu (doliczenie udziału w nieruchomości wspólnej), jednak decyzja z ubiegłego roku jeszcze nie uwzględniała korekty. Zatem trzeba czekać na korespondencję. Mam nadzieję, że listonosz dostarczy awizo pod właściwy adres, bo z tym różnie bywa 

Mam niedobre przeczucie, że będą sobie starali zrekompensować podatkiem brak wieczystego... niby pieniądze gdzie indziej trafiają, ale jednak...
My teraz mamy coś płacić za grunty, czy czekać na informacje z urzędu ? Nie ukrywam że się już pogubiłem... Za duże zamieszanie.
Ja również co roku otrzymuję zawiadomienie o wysokości podatku (pisma te w zależności od danego roku datowane są na styczeń/luty) - ale na razie nic nie przyszło.emka pisze: ↑12 mar 2019, o 09:31 Dziękuję za odpowiedziDo mnie regularnie co roku przychodziła informacja o podatku - zazwyczaj pod koniec lutego. Widocznie nie "wyrabiają się" z robotą w urzędzie. W lutym 2017 r. składałam korektę IN-15 w zawiązku z nowymi zasadami obliczania powierzchni podlegającej opodatkowaniu (doliczenie udziału w nieruchomości wspólnej), jednak decyzja z ubiegłego roku jeszcze nie uwzględniała korekty. Zatem trzeba czekać na korespondencję. Mam nadzieję, że listonosz dostarczy awizo pod właściwy adres, bo z tym różnie bywa
![]()
Polecam co jakiś czas wybrać się do naszej agencji pocztowej przy ul. Szulborskiej i zapytać czy na nasze nazwisko nie oczekuje do odbioru jakiś list polecony - przy obecnych problemach z listonoszem możemy sami sprawdzić czy jakaś przesyłka na nas czeka, bez posiadania awizo.
@hasarel, podatek, ale to dopiero jak przyjdzie. Ja w zeszłym roku też nie dostałem informacji o jego wymiarze. Wieczystego nie płacimy chyba, że urząd nie wyrobi się z wysłaniem informacji przekształceniowej do przyszłego roku...
no info o podatku też nie dostałem. czyli trzeba czekać.