Re: Zmiana opłat za wieczyste użytkowanie od 2018 r., przekształcenie 2019
Re: Re: Zmiana opłat za wieczyste użytkowanie od 2018 r., przekształcenie 2019
Ciekawe czy każdy SAP ABAP Certified Developer to taki burak.
Od razu dodam, ze to moje przypuszczenie, do którego mam prawo. I nikogo bezpośrednio nie obraziłem.
PS. Wybaczcie, musiałem.. logika tego Pana mnie poraża..
Od razu dodam, ze to moje przypuszczenie, do którego mam prawo. I nikogo bezpośrednio nie obraziłem.
PS. Wybaczcie, musiałem.. logika tego Pana mnie poraża..
Ok, widzę trafiłem na 'kółko wzajemnej adoracji', które uwielbia płacić za wszystko i wszystkim, bez względu na to czy trzeba czy nie trzeba, bo 'wielki pan/pani urzędnik tak powiedział/powiedziała' bez poparcia tego przepisami prawa. Macie do tego prawo 

-
- Potwierdzony mieszkaniec
Bardzo proszę o postawienie tu kropki w dyskusji nie dotyczącej bezpośrednio tematu wątku. 

Re: Zmiana opłat za wieczyste użytkowanie od 2018 r., przekształcenie 2019
Ja tylko dodam, że w myśl ustawy, nie ma już UW. Z dniem 01.01.2019 grunty zostały automatycznie przekształcone, teraz czekamy na zaświadczenia określające wysokość opłaty.
W dzisiejszych czasach trzeba samemu znać lepiej prawo, niż osoby za to odpowiedzialne... niestety.
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Wie ktoś coś może, jak się sprawy mają?
Dzwoniłem parę dni temu, zaświadczenia jeszcze nie zrobione
Pozdr
Pozdr
Dzisiaj p. Weronika (http://zmsp.warszawa.pl/strona-glowna/dzielnice/wola/) przekazała mi telefonicznie, że zaświadczenia będą wysłane dla naszego adresu (czyli osiedla) w okolicach końca roku (jest to plan...). Będzie tam informacja o kwocie przekształcenia (opłacie jednorazowej). Kolejnym krokiem (w ciągu 2 miesięcy od otrzymania pisma) będzie zawnioskowanie o "zapłatę jednorazową" i zapłatę lub np. podanie nr rachunku do zwrotu nadpłaty (z opłaty za 2019) jeśli już zapłacono. To drugie - prawdopodobnie po konsultacji indywidualnej z działem księgowości ZMSP. P. Weronika stwierdziła, iż średnio opłata przekształceniowa to ok. 40% opłaty rocznej. Terminy 2-miesięczne wynikają z nowelizacji ustawy przekształceniowej (niestety, nie znam tej nowelizacji).
Dzięki za informację!
na wspomnianej stronie nie ma uwzględnionego budynku G - pytanie, czy to błąd "pisarski", czy tez ostatni budynek naszego osiedla nie jest objęty przekształceniem.piknew pisze: ↑29 paź 2019, o 10:10 Dzisiaj p. Weronika (http://zmsp.warszawa.pl/strona-glowna/dzielnice/wola/) przekazała mi telefonicznie, że zaświadczenia będą wysłane dla naszego adresu (czyli osiedla) w okolicach końca roku (jest to plan...). Będzie tam informacja o kwocie przekształcenia (opłacie jednorazowej). Kolejnym krokiem (w ciągu 2 miesięcy od otrzymania pisma) będzie zawnioskowanie o "zapłatę jednorazową" i zapłatę lub np. podanie nr rachunku do zwrotu nadpłaty (z opłaty za 2019) jeśli już zapłacono. To drugie - prawdopodobnie po konsultacji indywidualnej z działem księgowości ZMSP. P. Weronika stwierdziła, iż średnio opłata przekształceniowa to ok. 40% opłaty rocznej. Terminy 2-miesięczne wynikają z nowelizacji ustawy przekształceniowej (niestety, nie znam tej nowelizacji).