Re: Zmiana opłat za wieczyste użytkowanie od 2018 r., przekształcenie 2019
Re: Re: Zmiana opłat za wieczyste użytkowanie od 2018 r., przekształcenie 2019
Super! W końcu coś dla ludzi, z czego mogę skorzystać, a nie tylko dla patologii i nieudaczników...
a czy ja mógłbym poprosić żeby ktoś w 2 zdaniach podsumował tą dyskusję i co z tych wszystkich rzeczy wynika dla nas mieszkańców. Wybaczcie proszę ale nie śledziłem dyskusji od początku i trochę się zgubiłem w wątkach - chodzi mi o to co kiedy, gdzie, jak i w jakiej wysokości mam płacić.
z góry dziękuję każdemu komu by się chciało
pzdr
z góry dziękuję każdemu komu by się chciało
pzdr
-
- Potwierdzony mieszkaniec
@vedder, póki co czekasz na pismo. Wygląda na to, że do zapłaty będzie 40% opłaty rocznej (20 lat * 2%).
Dostałem info, że ZMSP będzie się odwoływał od decyzji SKO podważającej decyzje - czyli mamy sprawę w sądzie.
dodatkowo jeśli nie mamy żadnego pisma to należny zapłacić za użytkowanie do 31 marca tak jak każdego roku ...
dodatkowo jeśli nie mamy żadnego pisma to należny zapłacić za użytkowanie do 31 marca tak jak każdego roku ...
@Konkordat, no właśnie. Teraz pytanie czy jest taki sens, bop jak przegrasz, to zrzucą na Ciebie koszty sądowe, obsługi prawnej itp. Skoro wszystko klepnięte przez PAD, to szkoda się bawić w to dla 200 PLN...
P.S. W tym roku UW nie trzeba już płacić. Nasza nieruchomość jest na listach do przekształcenia.
P.S. W tym roku UW nie trzeba już płacić. Nasza nieruchomość jest na listach do przekształcenia.
-
Nie wiem płacenie za ten rok ma sens. Ciągle coś się zmienia ale zgodnie z informacjami z linku można nie płacić za ten rok.
https://strefabiznesu.pl/masz-mieszkani ... 13813672/2
Co do samego odwołania to zgodnie z ustawą, aby podwyżka była skuteczna przy wyliczaniu stawki do przekształcenia to wszyscy mieszkańcy muszą taka informację otrzymać. Z informacji na forum wynika, że nie wszyscy takie pisma z podwyżkami dostali. Zamiast się odwoływać do SKO lepiej dowiedzieć się po jakich stawkach ostatecznie będzie naliczane przekształcenie.
Hej, a na kiedy jest datowane pismo?
--------------
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Pytasz o orzeczenie? Jakoś koniec grudnia. Wiem że mają 14 dni, ale nikt w ZMSP nie był w stanie powiedzieć czy się odwołali. Ale dostałem przekaz, że się odwołują tak generalnie i mam czekać na info.
@Kris Co do kosztów postępowania to chyba jednak inaczej się rozlicza niż zwykle powództwo cywilne.
http://ecer.pl/ile-kosztuje-postepowani ... em-sadami/
Mam nadzieję, że działa w obie strony ...
@Kris Co do kosztów postępowania to chyba jednak inaczej się rozlicza niż zwykle powództwo cywilne.
http://ecer.pl/ile-kosztuje-postepowani ... em-sadami/
Mam nadzieję, że działa w obie strony ...
@Konkordat, oby tak było. Ew. może warto napisać pismo, że wstrzymujesz się od dalszych działań? Tylko czy tak można, skoro jest wyrok, a druga strona ma prawo się odwołać od niego, bo zakończenie postępowania na tym etapie wiązałoby się z uznaniem obecnego wyroku SKO.... więc pewnie nie można tak sobie o powiedzieć, że jednak nie chcę już
Wydaje mi się, że jak już ustawa wejdzie w życie to i tak przerwie bieg wszystkich toczących się przed SKO/Sądami spraw.
--------------
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał