Klimatyzacja
Klimatyzacja
Szanowni Państwo
Mam jeszcze jedno pytanie ze względu na fakt, iż planuję instalację profesjonalnej klimatyzacji w mieszkaniu. Powiedzcie mi, jakie temperatury były w Waszych mieszkaniach, podczas tegorocznych upałów?
Mam jeszcze jedno pytanie ze względu na fakt, iż planuję instalację profesjonalnej klimatyzacji w mieszkaniu. Powiedzcie mi, jakie temperatury były w Waszych mieszkaniach, podczas tegorocznych upałów?
Re: Klimatyzacja
O ile się nie mylę regulamin zabrania montażu klimatyzatorów na balkonach... U mnie nie jest gorąco. W większości mieszkania mają okna na obie strony więc krótki przeciąg i jest OK.
A czemu regulamin zabrania montowania klimatyzacji - z uwagi na hałas czy to są jakieś kwestie dotyczące montażu jednostki zewnętrznej na elewacji? Ja mam klimatyzację w obecnym mieszkaniu i pozwoliła mi przeżyć tegoroczne wakacje - mieszkanie na 8-mym piętrze z oknami na zachód więc piekło od godziny 14 do zachodu słońca.
sp00ky, zadam dokładnie to samo pytanie co kiwdul. Mój balkon to loggia, więc jest moją własnością. Klimatyzacja będzie wysokiej klasy, a jednostka zew. będzie emitowała max. 45dB, więc nie będzie nikomu przeszkadzać... Masz może odpowiedni wyciąg z regulaminu, wraz ze specyfikacją konkretnych przypadków?
Z tego co wiem to problem wynika z konieczności ingerowania w elewację w trakcie montażu klimatyzacji.. Aby zamontować klimatyzator należy mieć zgodę wspólnoty/administracji
-
- Potwierdzony mieszkaniec
sp00ky, nie wiem jakim cudem może nie być gorąco, gdy na dworze jest 37 stopni
. Ja niejednokrotnie miałem w mieszkaniu 30+, co gorsza, temperatura się utrzymuje dłużej niż na dworze (pewnie nagrzewają się mury, itd.).

Ja rozumiem, że zgoda jest wymagana jak ktoś chce zawiesić jednostkę zewnętrzną na elewacji a nie na własnym balkonie, który nie jest cześcią wspólną tylko należy do mieszkania.Wola pisze:Z tego co wiem to problem wynika z konieczności ingerowania w elewację w trakcie montażu klimatyzacji.. Aby zamontować klimatyzator należy mieć zgodę wspólnoty/administracji
Odczuwanie ciepła jest bardzo względne i u każdego inne - Ja nie byłbym w stanie oka zmrużyć w temperaturze 30 stopni w mieszkaniu, szczególnie przy dużej wilgotnościosverdis.pl pisze:sp00ky, nie wiem jakim cudem może nie być gorąco, gdy na dworze jest 37 stopni. Ja niejednokrotnie miałem w mieszkaniu 30+, co gorsza, temperatura się utrzymuje dłużej niż na dworze (pewnie nagrzewają się mury, itd.).

Podkreślam, że balkon jest moją własnością (loggia), a ew. hałas z jednostki zewnętrznej spełnia wszelkie normy...
Ja rozumiem, że zgoda jest wymagana jak ktoś chce zawiesić jednostkę zewnętrzną na elewacji a nie na własnym balkonie, który nie jest cześcią wspólną tylko należy do mieszkania.kiwdul pisze:
Taką informację przekazał nam prawnik Ronsona podczas podpisywania aktu notarialnego. Później już tego nie weryfikowaliśmy.
Kris a nie da się wyprowadzić jednostki zewnętrznej do garażu albo na dach?(tak zazwyczaj się robi w nowych budynkach), w tedy jest wilk syty i owca cała, masz klime, nie użerasz się z sąsiadami że za głośno chodzi, i z regulaminem nie ma problemu.