Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic
Re: Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic
Powiem szczerze że również zwracałem uwagę na cenę słupków i zgłaszam do Zarządcy ale jak widać bezskutecznie. Może warto więc wysłać kilka zapytań do innych firm i wtedy jeszcze aż puścić uchwałę aczkolwiek nie sugerowqlbym się tylko ceną.
Rozmawiałem z szefem Pana Patryka który jest na urlopie. Poniżej to co wstępnie ustaliliśmy:
- przegłosowane uchwały na tak nie oznacza automatycznego wyboru oferty, która stanowi załącznik do uchwały
- w tym tygodniu wyślę zapytania do kilku innych firm celem uzuskani dodatkowych ofert na wykonanie przedmiotowych prac
- dopiero po przeglosowaniu uchwały i zebraniu ofert wybierzemy najlepsza i podpiszemy umowę na wykonanie
- przegłosowane uchwały na tak nie oznacza automatycznego wyboru oferty, która stanowi załącznik do uchwały
- w tym tygodniu wyślę zapytania do kilku innych firm celem uzuskani dodatkowych ofert na wykonanie przedmiotowych prac
- dopiero po przeglosowaniu uchwały i zebraniu ofert wybierzemy najlepsza i podpiszemy umowę na wykonanie
-
- Potwierdzony mieszkaniec
No to chyba jednak coś tu jest nie halo. Zadzwoniłem do pierwszego z brzegu sklepu znalezionego w Google. Przy 60 sztukach zaproponowali 150zł netto za słupek "współczesny 77cm" i 195zł netto za taki 80cm. W obu przypadkach dodatkowo 70zł/netto za montaż. Wychodzi więc 220-265zł netto za słupek z montażem vs 382zł netto proponowane przez IM.
( 382 - 265 ) * 61 sztuk * 1,23 VAT = 8778,51zł
( 382 - 220) * 61 * 1,23 = 12154,86zł drożej
( 382 - 265 ) * 61 sztuk * 1,23 VAT = 8778,51zł
( 382 - 220) * 61 * 1,23 = 12154,86zł drożej
-
Sorry, ale jak dla mnie to całe IM robi sobie z nas jaja.
Ale czy pytałeś o wzór słupków syrenka?
-
Masz wyżej linki do konkretnych słupków.
Również doceniam zaangażowanie i wysiłek, chwała za to. Przechodząc do konkretów, owszem otrzymaliśmy informację że projekt jest przygotowywany, ale mapkę z konkretnymi zmianami otrzymaliśmy dopiero teraz, trudno konkretnie dyskutować o czym czego nie ma.
Na forum temat był wałkowany , ale były to luźne rozmowy, zazwyczaj jest tak że węższe grono opracowuje projekt, następnie odbywają się konsultacje i dopiero jest wypuszczany projekt uchwały z ewentualnymi poprawkami.
Niestety pominięcie konsultacji przed wysłaniem projektu do ZDM, sprawiło że ludzie teraz zgłaszają swoje uwagi do konkretnego projektu.
To nie jest zarzut i absolutnie nie mam o to pretensji to tylko taka mała uwaga techniczna.
Na forum temat był wałkowany , ale były to luźne rozmowy, zazwyczaj jest tak że węższe grono opracowuje projekt, następnie odbywają się konsultacje i dopiero jest wypuszczany projekt uchwały z ewentualnymi poprawkami.
Niestety pominięcie konsultacji przed wysłaniem projektu do ZDM, sprawiło że ludzie teraz zgłaszają swoje uwagi do konkretnego projektu.
To nie jest zarzut i absolutnie nie mam o to pretensji to tylko taka mała uwaga techniczna.
Jak sprawdzałem w necie to ceny były takie same jak podał osverdis, te ceny dotyczą żeliwnych słupków typu syrenka. Są dwa rodzaje jeden typ "nowoczesny" i stylizowany który jest droższy.soltys100 pisze:Ale czy pytałeś o wzór słupków syrenka?
Tu jest link do jeszcze tańszego typ nowoczesny za 172 zł brutto( 140 zł netto) http://www.sklepdrogowy.pl/Syrenka_wspo ... a-693.html
Proponuję jedynie te wyższe dać przy samych wjazdach, aby były dobrze widoczne skręcając/wyjeżdżając z garaży...
Ja bardzo się ucieszyłam z tej inicjatywy i że w końcu zostanie zorganizowany ruch przy naszym osiedlu i również chętnie bym poparła tę uchwałę, jednak po przeczytaniu tej uchwały od razu nasunęło mi się pytanie:soltys100 pisze:Informacja o tym ze projekt jest przygotowywany była m.in. na forum w dniu 26 stycznia oraz w dokumentach wysłanych do Członków Wspólnoty przed jej ostatnim zebraniem Co do braku miejsc do parkowania na zewnątrz to nie nasza wina a polityki miasta i deweloperów (ani jednego miejsca do parkowania na III etapie Verdis). Co do kosztów ofertę załatwiał Zarządca i faktycznie tanio nie jest ale 7000 dokłada Ronson. Miasto z kolei powiedziało ze wszystko fajnie ale oni nie mają pieniędzy wiec nie dadzą.
Dlaczego za postawienie znaków czy słupków nie zapłaci miasto tylko mieszkańcy jednego osiedla (dokładnie 5 budynków), mimo, że tak naprawdę organizacja ruchu w tym miejscu dotyczy wszystkich bloków dookoła?
Kilka miesięcy temu wysłałam pismo do UM Warszawy z wyjaśnieniem konieczności postawienia oznakowania pionowego wzdłuż Sowińskiego i Człuchowskiej (bo poziome nie skutkuje i jest totalnie ignorowane) - dokładnie tak jak to zostało zrobione przy tym osiedlu wzdłuż Sowińskiego między Pustola a Olbrachta (stoi tam znak zakazu zatrzymywania i nigdy jeszcze nie widziałam, aby zakaz ten był tam łamany) czy chociażby postawiony niedawno znak zakazu zatrzymywania wzdłuż Sowińskiego w stronę parku przy inwestycji LC Corp. Czy za te znaki płacili mieszkańcy tych osiedli? Nie sądzę.
Na moje pismo nikt z UM nie odpowiedział. Teraz natomiast UM jednak dostrzegł nasz problem i potrzebę postawienia znaków oraz słupków, ale na nasz koszt.
Miasto dzierżawi tereny pod takie osiedla, ale nie zamierza wydawać na organizację życia mieszkańców tych osiedli. Czy to nie jest obowiązek UM, aby regulować organizację na terenie UM jakim niewątpliwie są drogi/chodniki?
@ Sołtys100 - czy podczas tworzenia tej koncepcji były konsultacje z UM odnośnie finansowania tego przez UM jako ich obowiązek?