Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic

Sprawy dotyczące mieszkańców obu Wspólnot
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Re: nowe inwestycje w okolicy i remont sowińskiego

Post autor: osverdis.pl »

Skydiver pisze:Największą sumę stanowi koszt słupków 61 szt. za 28,661,46 zł, cena jednostkowa za słupek to 382 zł + 23% vat = 469,86 zł, z ciekawości poszukałem w internecie słupków typu Syrenka i najdroższy jaki znalazłem kosztował 319 zł brutto (wersja z łańcuchem), chyba ktoś chce sobie zarobić na naszej wspólnocie.
Ciekawa uwaga. Czy ktoś wie, co wspaniałego jest w słupkach, które są nam proponowane?
Pawelek
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53C

Re: Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic

Post autor: Pawelek »

z ciekawości poszukałem w internecie słupków typu Syrenka i najdroższy jaki znalazłem kosztował 319 zł brutto (wersja z łańcuchem), chyba ktoś chce sobie zarobić na naszej wspólnocie.
Widzę nie tylko ja miałem taki pomysł. :) Może to cena z montażem?
[...]zastanawiam się nad sensem postawienia słupków wzdłuż podwójnej ciągłej [...] zdecydowanie tańszym rozwiązaniem było by postawienie znaku zakazu, gdyby ktoś o tym nie wiedział.
Znak również jest zbędny, skoro nie wolno parkować tak, by zmuszać innych do przekraczania wspomnianej linii. Słupki mają wyeliminować tych, co i tak do kolejnego znaku się nie zastosują.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Post autor: Kris »

Ale nie wszyscy sobie z tego zdają sprawę, że nie wolno wzdłuż linii ciągłej... znak to dobre rozwiązanie... ale jak to w .pl, jak nie ma betonowego murku, to wszędzie da się wjechać :)
rdx123
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: rdx123 »

Moim zdaniem ustawianie 61 słupków to gruba przesada. Przy wyjeździe z garażu na Sowińskiego wystawiono dwa betonowe donice i się sprawdziły. chyba wystarczy kupić 5 donic o długości 1,2, rozstawić co 4 m i sprawa będzie załtwiona. Koszt takiej donicy to chyba max. 500 zł. Jeśli, ktoś analizował kwestię donic to proszę o info, dlaczego nie można zastosować tego rozwiązania.
ALE jest jeszcze inna rzecz i chyba bardzo ważna. Przecież po wakacjach rusza cały remont Sowińskiego. Myślę, że należy skonsultować to z urzędem wawa-wola i dopytać co będą robić z naszym wyremontowanym przez dewelopera odcinkiem. nie wyobrażam sobie, żeby zarówno jezdnia jak i chodnik były z innych materiałów, wzorów kostki, itd. Zapewne remont będzie dotyczył również oznakowania tej drogi.
soltys100
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: soltys100 »

Bardzo się cieszę że wszyscy mają teraz wiele pomysłów pytanie jednak dlaczego nikt wcześniej nie zgłaszał żadnych projektów, nie zajął się sprawą organizacji ruchu. Projekt organizacji ruchu przygotowywalismy razem z Panem Patrykiem i staraliśmy się zrobić to jak najlepiej. Jeżeli chodzi o naniesienie jakichkolwiek zmian w aktualnym projekcie to oczywiście jest to możliwe ale jest to droga przez mękę, ale jeżeli ktoś jest chętny się tym zająć ok. Dlatego też proponuję mimo wszystko głosowanie na tak i uporządkowanie w końcu ruchu w rejonie osiedla. Za chwilę wprowadzi się 3 etap Verdis II etap Lccorpbi dopiero zrobi się wesoło.

Tak jak pisałem proszę o głosy na Tak ale oczywiście każdy ma prawo oddania głosu na nie.
rdx123
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: rdx123 »

Więc dlaczego nie wybrano donic? i czy projekt wpisuje się w planowane zmiany na Sowińskiego. Bo zgodnie z zamówieniem "Przedmiotem zamówienia jest zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych drogowych, organizacji ruchu i energetycznych dla ul. Sowińskiego w Warszawie w ramach realizacji zadania: „Asfalt i latarnie na ul. Sowińskiego”.". Zgodnie z zamówieniem będzie stawiane oznakowanie pionowe i poziome. Bardzo doceniam bardzo duży nakład pracy, ale okoliczności uległy zmianie (nikt chyba nie dowierzał, że miasto zrobi tak szybko remont) i moim zdaniem te kilka mc. należy poczekać na ostateczny kształt (wykonanie robót) na ulicy Sowińskiego. W ciągu 6 mc (bo roboty na Sowińskiego mają się skończyć w połowie grudnia br.) możemy zaoszczędzić 30 TYS.
soltys100
Potwierdzony mieszkaniec

Ok napisz więc lub zadzwoń do Urzędu Dzielnicy i dowiedz się dokladnie ale wg mnie prace nie będą dotyczyły odcinka o którym mówi projekt, bo niby dlaczego miasto miałoby cos zmieniac na tym odcinku (asfakt jest, chodnik jest, oznakowanie poziome także, ewentuany znak zakazi parkowania nic nie zmieni)Co do słupków to miasto na pewno ich nie postawi, co do donic to postawienie ich w tzw skrajni drogi jest według mojej wiedzy niezgodne z prawem dlatego też zaproponowaliśmy słupki, które po pierwsze są rozwiązaniem zatwierdzonym przez inżyniera ruchu i są zgodne z prawem a po drugie są dość estetyczne w przeciwieństwie do donic. Warto też zaznaczyć że nasz projekt dotyczy nie tylko Sowińskiego ale także Czluchowskiej
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Skydiver »

soltys100 nikt się nas nie pytał o zdanie, decyzje podjęliście w zamkniętym gronie, nikt nie zamieścił projektu zmian oraz kosztorysu odpowiednio wcześniej.
Moje główne zastrzeżenia dotyczą kosztów, uważam że zmiany w organizacji ruchu są potrzebne, ale rozsądek podpowiada mi że prawie 30 tys zł za postawienie słupków to za dużo.
Jeśli słupki kosztują prawie 500 zł za jeden, to albo powinno się ograniczyć ich liczbę, albo wybrać tańszy model.
Niestety kwestia finansowa zaważyła na tym że jestem przeciw tej uchwale, jeśli koszty zostaną w jakiś sposób ograniczone to ją poprę, pomimo tego że drastyczne ograniczenie miejsc wokół osiedla będzie równie dużym problemem(o ile nie większym), co parkowanie na ulicy.
soltys100
Potwierdzony mieszkaniec

Informacja o tym ze projekt jest przygotowywany była m.in. na forum w dniu 26 stycznia oraz w dokumentach wysłanych do Członków Wspólnoty przed jej ostatnim zebraniem Co do braku miejsc do parkowania na zewnątrz to nie nasza wina a polityki miasta i deweloperów (ani jednego miejsca do parkowania na III etapie Verdis). Co do kosztów ofertę załatwiał Zarządca i faktycznie tanio nie jest ale 7000 dokłada Ronson. Miasto z kolei powiedziało ze wszystko fajnie ale oni nie mają pieniędzy wiec nie dadzą.
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

Projekt z budżetu partycypacyjnego („Asfalt i latarnie na ul. Sowińskiego”) nie ma nic wspólnego z tym odcinkiem ulicy.

Nie miałem nic wspólnego z powstaniem projektu, ale nie zgadzam się z uwagami, że nikt nie pytał o zdanie - temat był wałkowany na forum miesiącami, kto chciał ten mógł się w sprawę włączyć - marudzić po fakcie jest najłatwiej. Ja np. doceniam zaangażowanie i pracę jaka została w to włożona, ale przed oddaniem głosu też chciałbym się dowiedzieć, dlaczego cena płotka jest akurat taka, a nie inna.
ODPOWIEDZ