Kiedy podpisanie aktów notarialnych?
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Re: Kiedy podpisanie aktów notarialnych?
Czy są jakieś niedozwolone klauzule? Jakieś haczyki?
Gdzie można obejrzeć ten akt?
Gdzie można obejrzeć ten akt?
można obejrzeć u notariusza, mogę również udostępnić xero mojego aktu do wglądu, np. dzisiaj. Szczegóły na priv
Ach ronson ! Ja zamierzam podpisac w kancelarii zewnętrznej, czyli w tej samej co umowę przedwstępną - zobaczymy ile to potrwa. Póki co dostałam dokumenty do sporządzenia umowy przyrzeczonej i mam małe zastrzeżenia, m.in. co do zaświadczenia z banku ws. hipotek, ale zobaczymy co na to nasz notariusz
- w końcu ja znawcą tematu nie jestem
Co do taksy to zaproponowano nam standardową tj. 1185 - nie wiem może udałoby się taniej ale szukac nie będę bo szkoda mi czasu, zważywszy, że mam zaufanie akurat do tej kancelarii. Co do wypisu - Marinna - ronson sam sobie opłacił wypis?

szczerze mówiąc nie wiem co Ronson zrobił, nie dopytywałam się, najważniejsze że ja za to nie płaciłam.
A jakie wątpliwości budzi kwestia zaświadczenia ad. hipoteki ?
A jakie wątpliwości budzi kwestia zaświadczenia ad. hipoteki ?
Ja nie pamietam jak to było przy umowie przedwstępnej, czy zapłaciliśmy za wypis czy nie. Teraz na pewno nie zaplacimy
Wydawało mi się, że zaświadczenie z banku bedzie wystawione na każdy lokal z osobna, podobnie jak promesa, ale może takie zaświadczenie o spłaceniu kredytow przez dewelopera wystarcza - tak jak powiedziałam znawcą nie jestem 

czy za jednym zamachem podpisany został też akt na miejsce postojowe?
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Czyli, zakładając nawet, że za załączniki notariusz Ronsona nie nalicza opłat, to na samych odpisach (czyli, de facto, wydrukach dokumentów) "nasz" notariusz jest ponad 800zł tańszyMarinna pisze:32 strony plus jakieś załączniki

Notariusz ronsona dał ulgę na wypisy. Nie zmienia to faktu, że Wasz notariusz jest dużo tańszy i podejrzewam, że rzetelniejszy, bowiem działa w imieniu własnym a nie w imieniu Ronsona. Myślę, że umowa zawarta prze Waszym notariuszem będzie bezpieczniejsza dla konsumenta.
Niestety nie moglami skorzystać z tej oferty, zostałam zmuszona działaniami Ronsona do skorzystania z "jedynego właściwego" notariusza.
Niestety nie moglami skorzystać z tej oferty, zostałam zmuszona działaniami Ronsona do skorzystania z "jedynego właściwego" notariusza.
Dowyjaśnię
Wyżej pisałam o samej taksie, do tego dochodzi opłata vat plus opłata sądowa. Niezależnie, po wcześniejszych doświadczeniach z R wolałam nie współpracowac z kancelarią R.

A czy jest wśród Mieszkańców ktoś kto nie poszedł na podpisanie aktu, lub zrezygnował w ostatniej chwili z usług notariusza Ronsona? Rezygnacja telefoniczna? Pisemna?
Jaka była reakcja Developera i Notariusza? Próbowali zejść z ceny?
Jaka była reakcja Developera i Notariusza? Próbowali zejść z ceny?
Pozdrawiam
Justa
Justa