No właśnie - ja w akcie wpisałem, że odbieram dopiero po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia na użytkowanie, ale podobno jestem z takim zapisem wyjątkiem. Tak czy siak jeśli nie zależy wam na odbiorze koniecznie w tym roku to pewnie byłoby dobrze wstrzymać się z tym do czasu uprawomocnienia decyzji.Kris pisze: Na pewno do tego czasu decyzja się nie uprawomocni bo pozwolenie, które ma być wydane przez inspektora budowlanego, jest chyba dziś...
Odbiory mieszkań
Re: Odbiór mieszkania
Marcin Smolarek
53D
53D
podspodem, masz rację, ale mnie akurat zależy na czasie... bo chciałbym już na początku stycznie startować z wykańczaniem...
Kris pisze:Konkordat, a byłeś już na odbiorze technicznym? To będzie już mój drugi odbiór, bo pierwszy był techniczny... Mnie mówiono, że jest to ostateczny odbiór z protokołem...
Ano nie byłem

To chyba wszytko tłumaczy. To mój pierwszy odbiór.
Dzięki za wyjaśnienie.
Na ostatecznym masz np. prąd. Poza tym, kwestie formalne...Konkordat pisze:Ano nie byłem
To chyba wszytko tłumaczy. To mój pierwszy odbiór.
Dzięki za wyjaśnienie.
Swoja drogą czym różni się techniczny od ostatecznego?
To chyba jest uzależnione od tego, gdzie jest ten nadmiar... bo licząc z metra, powinno być o wiele więcej...Konkordat pisze:Tanio za metr wychodzi
Re: Odbiory mieszkań
czy też dostaliście informację o dopłacie z tytułu różnicy powierzchni w lokalu?
Właśnie dostałem info o dopłacie. Pamiętacie od jakiej różnicy % trzeba płacić?
Tak.zieloni pisze:czy też dostaliście informację o dopłacie z tytułu różnicy powierzchni w lokalu?
Zgodnie z umową - każdej. Powyżej/poniżej pewnego progu, możesz zrezygnować z zakupu...Konkordat pisze:Właśnie dostałem info o dopłacie. Pamiętacie od jakiej różnicy % trzeba płacić?
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Połączyłem tematy z działu dla potwierdzonych mieszkańców i z ogólnodostępnego, bo mieliśmy dwa niemal identyczne wątki w dwóch różnych miejscach.
Nie wiem, jakie macie umowy, ale ja (pierwszy etap) miałem taki zapis:Kris pisze: Zgodnie z umową - każdej. Powyżej/poniżej pewnego progu, możesz zrezygnować z zakupu...
W przypadku wystąpienia różnicy Powierzchni Lokalu Mieszkalnego nie większej niż 2% pomiędzy powierzchnią podaną powyżej, wynikającą z dokumentacji projektowej, a powierzchnią wynikającą z ostatecznego obmiaru dokonanego po wybudowaniu Budynku, cena Lokalu Mieszkalnego nie ulegnie zmianie.
Każdy ma taką umowę, jaką sobie wynegocjował
U mnie było sporo zmian lokatorskich, więc w umowie jest zapis, że "strony rezygnują ze zmiany (rozliczenia) ceny lokalu mieszkalnego w razie różnic powierzchni, co za tym idzie uznaje się, iż wskazana w punkcie 4.1 cena jest ostateczna".

Marcin Smolarek
53D
53D