Odbiory mieszkań

Dział dla osób, które kupiły mieszkania w blokach 53-53D.
podspodem
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Re: Odbiór mieszkania

Post autor: podspodem »

Kris pisze: Na pewno do tego czasu decyzja się nie uprawomocni bo pozwolenie, które ma być wydane przez inspektora budowlanego, jest chyba dziś...
No właśnie - ja w akcie wpisałem, że odbieram dopiero po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia na użytkowanie, ale podobno jestem z takim zapisem wyjątkiem. Tak czy siak jeśli nie zależy wam na odbiorze koniecznie w tym roku to pewnie byłoby dobrze wstrzymać się z tym do czasu uprawomocnienia decyzji.
Marcin Smolarek
53D
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Kris »

podspodem, masz rację, ale mnie akurat zależy na czasie... bo chciałbym już na początku stycznie startować z wykańczaniem...
Konkordat
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Konkordat »

Kris pisze:Konkordat, a byłeś już na odbiorze technicznym? To będzie już mój drugi odbiór, bo pierwszy był techniczny... Mnie mówiono, że jest to ostateczny odbiór z protokołem...

Ano nie byłem :)

To chyba wszytko tłumaczy. To mój pierwszy odbiór.

Dzięki za wyjaśnienie.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

Konkordat pisze:Ano nie byłem :)

To chyba wszytko tłumaczy. To mój pierwszy odbiór.

Dzięki za wyjaśnienie.

Swoja drogą czym różni się techniczny od ostatecznego?
Na ostatecznym masz np. prąd. Poza tym, kwestie formalne...

Konkordat pisze:Tanio za metr wychodzi :)
To chyba jest uzależnione od tego, gdzie jest ten nadmiar... bo licząc z metra, powinno być o wiele więcej...
zieloni
Potwierdzony mieszkaniec

Re: Odbiory mieszkań

Post autor: zieloni »

czy też dostaliście informację o dopłacie z tytułu różnicy powierzchni w lokalu?
Konkordat
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Konkordat »

Właśnie dostałem info o dopłacie. Pamiętacie od jakiej różnicy % trzeba płacić?
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

zieloni pisze:czy też dostaliście informację o dopłacie z tytułu różnicy powierzchni w lokalu?
Tak.

Konkordat pisze:Właśnie dostałem info o dopłacie. Pamiętacie od jakiej różnicy % trzeba płacić?
Zgodnie z umową - każdej. Powyżej/poniżej pewnego progu, możesz zrezygnować z zakupu...
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

Połączyłem tematy z działu dla potwierdzonych mieszkańców i z ogólnodostępnego, bo mieliśmy dwa niemal identyczne wątki w dwóch różnych miejscach.
dudek
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53

Post autor: dudek »

Kris pisze: Zgodnie z umową - każdej. Powyżej/poniżej pewnego progu, możesz zrezygnować z zakupu...
Nie wiem, jakie macie umowy, ale ja (pierwszy etap) miałem taki zapis:
W przypadku wystąpienia różnicy Powierzchni Lokalu Mieszkalnego nie większej niż 2% pomiędzy powierzchnią podaną powyżej, wynikającą z dokumentacji projektowej, a powierzchnią wynikającą z ostatecznego obmiaru dokonanego po wybudowaniu Budynku, cena Lokalu Mieszkalnego nie ulegnie zmianie.
podspodem
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: podspodem »

Każdy ma taką umowę, jaką sobie wynegocjował ;) U mnie było sporo zmian lokatorskich, więc w umowie jest zapis, że "strony rezygnują ze zmiany (rozliczenia) ceny lokalu mieszkalnego w razie różnic powierzchni, co za tym idzie uznaje się, iż wskazana w punkcie 4.1 cena jest ostateczna".
Marcin Smolarek
53D
ODPOWIEDZ