Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic
Re: Parkowanie wzdłuż osiedla, stan ulic
Temat słupków poruszałem z administratorem już jakiś czas temu. Było wysyłane pismo do Wydziału Infrastruktury Urzędu Dzielnicy Wola. Byłem tam też osobiście.
Konkluzja jest taka, że słupki możemy zrobić za pieniądzę Wspólnoty gdyż miasto nie ma oczywiście pieniędzy na ten cel. Ponadto wcześniej trzeba zrobic projekt, który kosztuje około 1 000 zł. Koszt słu;ka to z tego co pamiętam kwota w granicach 250 zł.
Team jest wciąż aktualny ale czekamy na akty II etapu tak aby możnabyło zrobc uchwałę i przeprowadzić głosowanie w tej sprawie.
Myślę, że jeżeli odpowiednia liczba mieszkańców będzie na tak da sę to zrobić jeszcze w tym roku.
pozdr
Konkluzja jest taka, że słupki możemy zrobić za pieniądzę Wspólnoty gdyż miasto nie ma oczywiście pieniędzy na ten cel. Ponadto wcześniej trzeba zrobic projekt, który kosztuje około 1 000 zł. Koszt słu;ka to z tego co pamiętam kwota w granicach 250 zł.
Team jest wciąż aktualny ale czekamy na akty II etapu tak aby możnabyło zrobc uchwałę i przeprowadzić głosowanie w tej sprawie.
Myślę, że jeżeli odpowiednia liczba mieszkańców będzie na tak da sę to zrobić jeszcze w tym roku.
pozdr
A po słupki i projekt. Bez projektu kupy trochę dużych ladnych kamieni i tez będzie dobrze. Malować nie będzie trzeba ...
Ustawienie donic lub czegoś podobnego tez wymaga projektu??
Pozdrawiam
Justa
Justa
był taki plan ale wraz z Robertem z Rady i Patrykiem Borelowskim stwierdziliśmy, że lepiej od razu postawić słupki, które po pierwsze można będzie postawić legalnie a po drugie donice stanowiłyby rozwiązanie prowizoryczne i mogłyby być wg. mnie źródłem niepotrzebnych problemów tj. zarysowanie jakiegoś auta, dbanie o zieleń w tych donicach, ich wygląd estetyczny
pozdrawiam
pozdrawiam
U moich znajomych kolo wjazdu do garażu stoją takie donice i nie stanowią żadnego problemu, donica zarysuje auta?, to słupek będzie z gąbki?, słupek jest nieznacznie wyższy od donicy, więc widoczność jest porównywalna, a można też kupić wysokie donice, albo posadzić wysoką roślinę np. tuje, co od razu rozwiąże problem dbania o zieleń, ponieważ to nie jest wymagająca roślina.soltys100 pisze:był taki plan ale wraz z Robertem z Rady i Patrykiem Borelowskim stwierdziliśmy, że lepiej od razu postawić słupki, które po pierwsze można będzie postawić legalnie a po drugie donice stanowiłyby rozwiązanie prowizoryczne i mogłyby być wg. mnie źródłem niepotrzebnych problemów tj. zarysowanie jakiegoś auta, dbanie o zieleń w tych donicach, ich wygląd estetyczny
pozdrawiam
soltys100 chodzi o postawienie słupków koło wjazdów/wyjazdów do garażu czy na całej długości ulicy?
plan jest aby słupki były wzdłuż całej dł ulicy Sowińskiego oraz przy wjazdach+ewentualnie także na chodniku po 2 stronie ulicy Sowińskiego
Jak dla mnie niepotrzebny wydatek, uważam że donice/słupki przy wjazdach/wyjazdach w zupełności wystarczą, pieniądze przydadzą się na inne potrzebniejsze inwestycje. Nawet w centrum niewiele ulic jest obstawionych z obu stron słupkami.
A co z ulicą Człuchowską i tamtym wyjazdem z garażu?
No właśnie na człuchowskiej wyjeżdża się prosto pod inny samochód, bo nic nie widać.
Patrząc na koszty tego planu i słupki, to inwestycja dość poważna... Ja byłabym za donicami, z tujami czy innymi drzewkami. Myślę, że najłatwiej poprosić Zarządcę o koszty całej inwestycji w dwóch opcjach i plan/wizualizację i wtedy łatwiej będzie podjąć decyzję.
Swoją drogą zastanawiam się czy nie przydałoby się lustro dla wyjazdu z garażu. Parkujące samochody naprawdę skutecznie utrudniają widoczność. Nie mówiąc już o pędzących chodnikiem rowerzystach, którzy nawet nie przyhamują i nie spojrzą w lewo czy z garażu nic nie wyjeżdża...
Swoją drogą zastanawiam się czy nie przydałoby się lustro dla wyjazdu z garażu. Parkujące samochody naprawdę skutecznie utrudniają widoczność. Nie mówiąc już o pędzących chodnikiem rowerzystach, którzy nawet nie przyhamują i nie spojrzą w lewo czy z garażu nic nie wyjeżdża...
Pozdrawiam
Justa
Justa