Odbiory mieszkań
Re: Odbiory mieszkań
Budynek D - do mnie dziś dzwonili i umówili na za tydzień 

Najważniejsze to sprawdź okablowanie w gniazdach, czy będziesz mieć pociągnietą cała instalację tv/tv cyfrowa i tel/int, w pierwszym etapie pociągneli tylko puste peszle z czym sporo osób ma problem do tej pory.Konkordat pisze:Proszę piszcie o usterkach i brakach jakie napotkaliście w waszych lokalach, będzie wiadomo na co zwracać uwagę.
No i podstawa zapytajcie czy mają pozwolenie na użytkowanie bo bez tego jeśli odbierzecie mieszkanie to bierzecie na siebie odpowiedzialność przed nadzorem budowlanym:) Jesli maja to niech przed odbiorem mieszkania wam pokażą, na słowo radzę nie wierzyć:)
Sąsiedzi, to jest tylko tzw. odbiór wstępny... to nie jest ostateczny odbiór, który generuje zobowiązania, o których piszesz...
Kris pisze:Sąsiedzi, to jest tylko tzw. odbiór wstępny... to nie jest ostateczny odbiór, który generuje zobowiązania, o których piszesz...
Niemniej dobrze o tym w ogóle wiedzieć. Ale Ty oczywiście możesz tę informację pominąć:) Konkordat pytał wcześniej stąd odpowiedź.
To sie nazywa przeglad techniczny, to nie odbior, my mimo, ze kupilismy mieszkanie gotowe to i tak przez zaplaceniem calosci robilismy najpierw przeglad a po naprawieniu usterek odbior
A tak z ciekawości jak macie w umowie zapisaną definicję odbioru? Macie zapisany wstępny odbiór przed PNU, czy macie pierwszy odbiór dopiero po PNU?
-
- Potwierdzony mieszkaniec
Witam, własnie jesteśmy po wstępnym odbiorze naszego mieszkania. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Mieszkanie posprzątane . Wykryte usterki to:
- rysy na 2 taflach okien
- rysy na framugach okien
- rysa na futrynie drzwi
- 2 kąty na tynku
- i 3 mniejsze
Obejrzenie drzwi, grzejników i zasilenia w gniazdkach zostawiłem na odbiór właściwy. Panowie powiedzieli że dokumenty o pozwolenie do PINB złożą na początku grudnia a do strażakach za tydzień. Jedyne co mnie zaskoczyło to informacja że każdy właściciel z osobna ma podpisać umowę z dostawcą energii RWE np a nie robi to RONSON lub administracja.
- rysy na 2 taflach okien
- rysy na framugach okien
- rysa na futrynie drzwi
- 2 kąty na tynku
- i 3 mniejsze
Obejrzenie drzwi, grzejników i zasilenia w gniazdkach zostawiłem na odbiór właściwy. Panowie powiedzieli że dokumenty o pozwolenie do PINB złożą na początku grudnia a do strażakach za tydzień. Jedyne co mnie zaskoczyło to informacja że każdy właściciel z osobna ma podpisać umowę z dostawcą energii RWE np a nie robi to RONSON lub administracja.
-
A co w tym zaskakującego? Dotyczy to przecież dostaw energii do Twojego lokalu.kamiluus19 pisze:Jedyne co mnie zaskoczyło to informacja że każdy właściciel z osobna ma podpisać umowę z dostawcą energii RWE np a nie robi to RONSON lub administracja.
Ja również przed chwilką wróciłem z odbioru. Z tego co mi powiedział pan z Mostostalu, to nawet na właściwy odbiór nie będzie prądu w gniazdkach, tylko dopiero po podpisaniu umowy z RWE... niestety, to trochę komplikuje wszystko...kamiluus19 pisze:zasilenia w gniazdkach zostawiłem na odbiór właściwy
Ja sam znalazłem tylko uszkodzoną górną część poręczy na loggii... reszta, jak dla mnie, jest bardzo ładna... na oknach nic nie znalazłem, ale przyjrzę się im z fachowcem następnym razem w dzień, bo niestety godzina 15:00 w listopadzie, to nie najlepszy czas... drzwi zewnętrzne również, bo teraz nie było już kompletnie nic widać...
Garaże bardzo ładne, jasne i przestronne... ale oczywiście póki co, jeszcze wykańczane, więc nie wszędzie można było wejść... to samo z częściami wspólnymi czy szachtami... ich jeszcze nie ma (bud. D)...
-
Mi powiedziano że na odbiór właściwy prąd będzie podciągnięty z zasilenia budowy lub tymczasowego. Podobno nawet ma być jakiś elektryk i pokazywać że wszystko działa.Kris pisze:to nawet na właściwy odbiór nie będzie prądu w gniazdkach