Odbiory mieszkań

Dział dla osób, które kupiły mieszkania w blokach 53-53D.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53D

Re: Odbiory mieszkań

Post autor: Kris »

Budynek D - do mnie dziś dzwonili i umówili na za tydzień :)
Sąsiedzi
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Sąsiedzi »

Konkordat pisze:Proszę piszcie o usterkach i brakach jakie napotkaliście w waszych lokalach, będzie wiadomo na co zwracać uwagę.
Najważniejsze to sprawdź okablowanie w gniazdach, czy będziesz mieć pociągnietą cała instalację tv/tv cyfrowa i tel/int, w pierwszym etapie pociągneli tylko puste peszle z czym sporo osób ma problem do tej pory.
No i podstawa zapytajcie czy mają pozwolenie na użytkowanie bo bez tego jeśli odbierzecie mieszkanie to bierzecie na siebie odpowiedzialność przed nadzorem budowlanym:) Jesli maja to niech przed odbiorem mieszkania wam pokażą, na słowo radzę nie wierzyć:)
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

Sąsiedzi, to jest tylko tzw. odbiór wstępny... to nie jest ostateczny odbiór, który generuje zobowiązania, o których piszesz...
Sąsiedzi
Potwierdzony mieszkaniec

Kris pisze:Sąsiedzi, to jest tylko tzw. odbiór wstępny... to nie jest ostateczny odbiór, który generuje zobowiązania, o których piszesz...

Niemniej dobrze o tym w ogóle wiedzieć. Ale Ty oczywiście możesz tę informację pominąć:) Konkordat pytał wcześniej stąd odpowiedź.
moon
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: moon »

To sie nazywa przeglad techniczny, to nie odbior, my mimo, ze kupilismy mieszkanie gotowe to i tak przez zaplaceniem calosci robilismy najpierw przeglad a po naprawieniu usterek odbior
Sąsiedzi
Potwierdzony mieszkaniec

A tak z ciekawości jak macie w umowie zapisaną definicję odbioru? Macie zapisany wstępny odbiór przed PNU, czy macie pierwszy odbiór dopiero po PNU?
kamiluus19
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: kamiluus19 »

Witam, własnie jesteśmy po wstępnym odbiorze naszego mieszkania. Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Mieszkanie posprzątane . Wykryte usterki to:
- rysy na 2 taflach okien
- rysy na framugach okien
- rysa na futrynie drzwi
- 2 kąty na tynku
- i 3 mniejsze
Obejrzenie drzwi, grzejników i zasilenia w gniazdkach zostawiłem na odbiór właściwy. Panowie powiedzieli że dokumenty o pozwolenie do PINB złożą na początku grudnia a do strażakach za tydzień. Jedyne co mnie zaskoczyło to informacja że każdy właściciel z osobna ma podpisać umowę z dostawcą energii RWE np a nie robi to RONSON lub administracja.
osverdis.pl
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: osverdis.pl »

kamiluus19 pisze:Jedyne co mnie zaskoczyło to informacja że każdy właściciel z osobna ma podpisać umowę z dostawcą energii RWE np a nie robi to RONSON lub administracja.
A co w tym zaskakującego? Dotyczy to przecież dostaw energii do Twojego lokalu.
Kris
Potwierdzony mieszkaniec

kamiluus19 pisze:zasilenia w gniazdkach zostawiłem na odbiór właściwy
Ja również przed chwilką wróciłem z odbioru. Z tego co mi powiedział pan z Mostostalu, to nawet na właściwy odbiór nie będzie prądu w gniazdkach, tylko dopiero po podpisaniu umowy z RWE... niestety, to trochę komplikuje wszystko...

Ja sam znalazłem tylko uszkodzoną górną część poręczy na loggii... reszta, jak dla mnie, jest bardzo ładna... na oknach nic nie znalazłem, ale przyjrzę się im z fachowcem następnym razem w dzień, bo niestety godzina 15:00 w listopadzie, to nie najlepszy czas... drzwi zewnętrzne również, bo teraz nie było już kompletnie nic widać...

Garaże bardzo ładne, jasne i przestronne... ale oczywiście póki co, jeszcze wykańczane, więc nie wszędzie można było wejść... to samo z częściami wspólnymi czy szachtami... ich jeszcze nie ma (bud. D)...
kamiluus19
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: kamiluus19 »

Kris pisze:to nawet na właściwy odbiór nie będzie prądu w gniazdkach
Mi powiedziano że na odbiór właściwy prąd będzie podciągnięty z zasilenia budowy lub tymczasowego. Podobno nawet ma być jakiś elektryk i pokazywać że wszystko działa.
ODPOWIEDZ