Postęp prac - II etap (budynki D i E)

Dział dla osób, które kupiły mieszkania w blokach 53-53D.
synek
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53C

Re: Postęp prac - II etap

Post autor: synek »

Ciekawe czy cegiełki będą z przodu w budynku E?
Gdzieś na forum przemknął mi post, że nie będzie parapetów w pokojach gdzie okna są od ziemi do sufitu.

Potwierdza się cięcie kosztów.

Załączam aktualne zdjęcia z budowy(2013.08.09).
Załączniki
bud. E - widok z boku
bud. E - widok z boku
bud. E - widok z przodu
bud. E - widok z przodu
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Skydiver »

Cegła będzie;), nawet widać na zdjęciach cieńszą warstwę styropianu tam gdzie powinna być cegła klinkierowa. Od II etapu osiedle projektuje inna pracownia architektoniczna, ale z zewnątrz każdy etap powinien wyglądać tak samo. Ja bym bardziej zastanowił się nad wnętrzem budynków bo tu mają być większe zmiany, np. ma być inny kolor drzwi wejściowych. mogą zmienić gres na klatkach. Parapetów faktycznie nie będzie(na pewno w bud D, w E mogą być) ale to wynika z tego faktu że nie ma tuż przed oknem takiego minimalnego betonowego podwyższenia, podłoga równo podchodzi pod okno.
and
Potwierdzony mieszkaniec
Budynek: 53B

Post autor: and »

W I etapie w miejscu, gdzie były cegły ocieplenie było z wełny mineralnej.
Sąsiedzi
Potwierdzony mieszkaniec

Post autor: Sąsiedzi »

and pisze:Widać, że wraz ze spadkiem cen posypała się jakość wykończenia. W elewacji budynku E nie ma już cegiełek na całej klatce schodowej, co wpływało bardzo pozytywnie estetykę osiedla. Zamiast tego jest szary, wytaniony tynk strukturalny - widoczne od strony placu zabaw.

To co pisze and to niestety chyba prawda, wczoraj wybraliśmy się na "spacer", na drugą strone osiedla (od strony tej zarośniętej działki) i tam ewidentnie widać że na elewacji JEST szary tynk, już jest. Co będzie od strony dziedzińca trudno powiedzieć bo tam jeszcze robią.

Zobaczymy co z tego wyniknie, ale moim zdaniem robi się coraz większy problem z wizualną strona osiedla, po pierwsze wjazd do garazu na samym środku patio o którym nie było żadnej informacji w chwili sprzedazy, co więcej dopiero niedawno zmieniono makietę, teraz tynk na elewacji, to ma niestety wpłym na ogólną wartość osiedla co niestety przekłada się na wartość naszych mieszkań.
and
Potwierdzony mieszkaniec

Z tego co można zaobserwować podczas trwających prac od strony dziedzińca będą chyba cegiełki, ale na wizualizacjach III etapu widać, że szare elementy zaprojektowane są tylko na parterze i na dachu budynków. Fasada od ul. Człuchowskiej nie powinna być zmieniona, bo to stworzyło by obraz oddzielnego osiedla. Swoją drogą część tynku zrobiona na szaro lepiej wyglądała by pozostawiona w kolorze białym, ale to moja opinia.

Myślę, że te zmiany, aż tak bardzo nie wpłyną na ceny, ale LCC jest znacznie tańsze (co nie znaczy, że lepsze) i to może mieć duży wpływ. Nikt nie zauważy po otynkowaniu, że na sąsiednim osiedlu lano praktycznie sam beton.
Sąsiedzi
Potwierdzony mieszkaniec

and pisze:Z tego co można zaobserwować podczas trwających prac od strony dziedzińca będą chyba cegiełki, ale na wizualizacjach III etapu widać, że szare elementy zaprojektowane są tylko na parterze i na dachu budynków. Fasada od ul. Człuchowskiej nie powinna być zmieniona, bo to stworzyło by obraz oddzielnego osiedla. Swoją drogą część tynku zrobiona na szaro lepiej wyglądała by pozostawiona w kolorze białym, ale to moja opinia.

Myślę, że te zmiany, aż tak bardzo nie wpłyną na ceny, ale LCC jest znacznie tańsze (co nie znaczy, że lepsze) i to może mieć duży wpływ. Nikt nie zauważy po otynkowaniu, że na sąsiednim osiedlu lano praktycznie sam beton.

Kazda taka zmiana ma wpływ na cenę. Kupując mieszkanie płaciliśmy za okreśłony wygląd osiedla, dla nas było to bardzo istotne ze nie będzie np ruchu samochodów na dziedzińcu, a ta zmiana którą zrobili to są niestety konkretne kwoty w dół. LCC będzie miało na dziedzińcu parking m.in z tego tez względu jest tańszy. Pomyśl jescze o osobach w nowych budynkach które kupiły mieszkanie zanim makieta w biurze w cudowny sposób sie zmieniła, osoby na parterze z mieszkań z ogródkami były przekonane, że za płotkiem będą miały ładne zielone patio...
Wybudowanie wjazdu do garazu w obecnym miejscu było podyktowane jedynie redukcją kosztów, takie rozwiązanie jest tańsze niż konieczność budowania dłuższego tunelu od ulicy, a skoro po podpisaniu umowy zmieniono rozwiązanie na tańsze to znaczy że wartośc spadła :)
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

Jako że mam blisko, przejechałem się tam i faktycznie jest tynk i nie zanosi się żeby z tej strony były cegły, uważam ze to wygląda po prostu śmiesznie w porównaniu z budynkami z I etapu, widać różnice nawet z daleka. Jak robią takie oszczędności to nawet nie chce myśleć co będzie na klatkach!!. Na ogrodzeniu pojawiła się nowa wizualizacja, można na niej zobaczyć wjazd do garażu, na budynku F od strony ulicy widać sporo cegły. Nie rozumiem takiej oszczędności, bo mają sporo mieszkań w nowych etapach do sprzedania, jeszcze był bym w stanie to zrozumieć gdyby to były płyty z piaskowca, ale to tylko cegła.
Załączniki
DSC_0106 kompresja.jpg
DSC_0104 kompresja.jpg
DSC_0100 kompresja.jpg
and
Potwierdzony mieszkaniec

Dla osób z II etapu zmiana wjazdu ma znaczenie, dla osób z I etapu średnio. W umowie przedwstępnej takie sprawy nie były regulowane, tak samo jak ilość mieszkań na osiedlu. Kupując mieszkanie na rynku wtórnym zupełnie inne rzeczy mają znaczenie, ponieważ kupowanie mieszkania przed wybudowaniem jest loterią, dużo rzeczy nie da się przewidzieć.
Sąsiedzi
Potwierdzony mieszkaniec

and pisze:Dla osób z II etapu zmiana wjazdu ma znaczenie, dla osób z I etapu średnio. W umowie przedwstępnej takie sprawy nie były regulowane, tak samo jak ilość mieszkań na osiedlu. Kupując mieszkanie na rynku wtórnym zupełnie inne rzeczy mają znaczenie, ponieważ kupowanie mieszkania przed wybudowaniem jest loterią, dużo rzeczy nie da się przewidzieć.

Podpisując umowe przedwstepna wszyscy dostaliśmy plan osiedla i mapkę, sprawa wjazdu była jasno uregulowana. Zastosowanie tańszego rozwiązania niż umowne zawsze obniża wartość, bez znaczenia na która stronę bloku wychodzą okna Twojego mieszkania:)
Skydiver
Potwierdzony mieszkaniec

Z przeniesieniem wjazdu to pewnie nigdy się nie dowiemy jak było, ja mam informację że był problem z tym że jest zbyt blisko drogi. Tylko pytanie w I etapie nie był blisko drogi, przy tej samej ulicy a kilkadziesiąt metrów dalej wjazd do II etapu już był zbyt blisko ulicy?, coś mi tu nie pasuje. A ten tynk zamiast cegły jest zrobiony na zasadzie, na zewnątrz wszystko elegancko a z d**y smród.
ODPOWIEDZ